Izvor: Kosovo online
25.01.2024 u 22:11
0

Stejt department: Želimo napredak u primeni prethodnih sporazuma iz dijaloga Kosova i Srbije

Vlada SAD privatno je upozorila Iran na terorističku pretnju uoči smrtonosnog napada Islamske države.

Podsetimo napad se desio početkom meseca u gradu Kerman, tokom obeležavanja godišnjice smrti vojnog komandanta Kasima Sulejmanija. U napadu je ubijeno 100 ljudi.

„Američka vlada je sledila dugogodišnju politiku ‘dužnosti da upozori’ strane vlade protiv potencijalnih smrtonosnih pretnji. Mi pružamo ova upozorenja delimično zato što ne želimo da se nevini životi izgube u terorističkim napadima“, naglasio je neimenovani američki zvaničnik, prenosi Rojters.

Direktor programa za Bliski istok pri analitičkom centru CSIS u Vašingtonu Džon Alterman ocenio je da upozorenje može odražavati širu želju SAD za dijalog sa Iranom.

„Administracija je uvek želela dijalog ali je problem u tome šta i pod kojim uslovima. Ovo je bila prilika da počnemo da gradimo poverenje“, dodao je Alterman.

U eksploziji dve bombe početkom januara u iranskom gradu Kerman, tokom obeležavanje godišnjice smrti vojnog komandanta Kasima Sulejmanija ubijeno je skoro 100 ljudi, a troje ih je ranjeno. Odgovornost za napad preuzela je Islamska država.

Pre dva dana, Stejt department pozvao je Kosovo da preispita odluku Centralne banke da srpski dinar bude suspendovan u platnom prometu, izražavajući zabrinutost da će Uredba usvojena 27. decembra negativno uticati na etničku srpsku zajednicu na Kosovu.

U odgovoru na upit portala „Pavlović Tudej“ u vezi sa tom odlukom, Stejt department je uputio oštro upozorenje kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju.

„Pozivamo Vladu Kosova da preispita ovu odluku, konsultuje se sa pogođenim zajednicama, odgovori na zabrinutosti koje je izrazila međunarodna zajednica i obezbedi dovoljno vremena za sprovođenje svojih odluka kako bi se ublažio uticaj koji će te odluke imati na građane“, rekao je portparol Stejt departmenta, dodajući da su „zabrinuti da će uredba negativno uticati na etničku srpsku zajednicu na Kosovu“.

Dodali su da u skladu sa kosovskim zakonom i obavezama preuzetim Ahtisarijevim planom, Srbija „ima pravo da pruži finansijsku pomoć pripadnicima srpske zajednice na Kosovu“.

Ključne odredbe Rešenja u Ahtisarijevom planu predviđaju da će „većinske srpske zajednice imati široku finansijsku autonomiju i da će moći da prihvate transparentno finansiranje iz Srbije i da učestvuju u međuopštinskim partnerstvima i prekograničnoj saradnji sa srpskim institucijama“.

Stejt department je podsetio Kurtija na pravno obavezujuće obaveze koje je Kosovo preuzelo.

„Zbog toga nastavljamo da podstičemo Kosovo da ispuni svoju obavezu da uspostavi Zajednicu opština sa srpskom većinom“, rekao je portparol i dodao da je ZSO primarni mehanizam kroz koji bi Srbija mogla transparentno da pruži finansijsku podršku institucijama i pojedincima u okviru kosovskog pravnog okvira.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter