Izvor:
04.09.2017 u 15:08
0

ZORAN ĐORĐEVIĆ: Suzbićemo rad na crno!

Poreska uprava i Inspektorat rada potpisaće ove nedelje ugovor koji predviđa da dve inspekcije zajedno kontrolišu da li kompanije imaju neprijavljene radnike, a ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević kaže da očekuje da se suzbijanjem rada na crno dodatno smanji broj nezaposlenih.

Ðorđević je na RTS rekao da će zajednička inspekcija Poreske Uprave i Inspektorata rada imati mobilne timove koji će na licu mesta proveravati da li su radnici prijavljeni kod poslodavca.

"Imaćemo mobilne inspektore koji će imati mobilne uređaje pomoću kojih će na licu mesta proveravati da li je neko prijavio radnike ili nije, i koji će odmah moći da izriču mandatne kazne i izdaju upozorenja", kaže Ðorđević.

Očekuje, navodi, da će poslodavci ozbiljno da shvate i nameru inspektorata i Poreske uprave i da oni koji još nisu, u međuvremenu prijave radnike, kako bi se krenulo u odlučnu borbu u suzbijanju rada na crno.

"Želimo da zajedničkom inspekcijom suzbijemo i sivu ekonomiju, a i da povećamo broj zaposlenih", kaže Ðorđević.

Republički zavod za statistiku objavio je da je u drugom kvartalu ove godine zabelezen najveći broj zaposlenih i to 2.881.000 i najmanji broj nezaposlenih 384.000, i to od 2014. do 2017. godine.

Povodom ubistva dve žene i deteta pre dva meseca ispred centara za socijalni rad, Ðorđević kaže da je organizovan niz sastanaka sa predstavnicima lokalnih samouprava i direktorima centara za socijalni rad, te da je Ministarstvo tu da ustanovi stanje i da finansijski pomogne, ali i da podseti šta su njihove nadležnosti.

Kada je reč o socijalnim radnicima, ministar je rekao da oni rade težak i odgovoran posao, te da građani svakog dana od njih očekuju rešenje problema.

"Želim da pružim podršku tim ljudima i da im kažem da će ministarstvo svako da im pomogne i naći ćemo načine da izmenimo pravilnike, propise i normative kako bi njima bilo lakše u radu i kako bi njihov rad bio konkretniji i korisniji za krajnjeg korisnika", rekao je Ðorđević i naveo da centre za socijalni rad treba urediti na način kako zaslužuju i država i građani.

Naveo je da očekuje početkom iduće godine izmenu Zakona o socijalnoj zaštiti, kako bi se status socijalnih radnika vratio na raniji nivo, odnosno da se njihova reč više poštuje i ceni.

IZVOR/tanjug

foto/arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter