Izvor: happy
13.02.2024 u 14:27
0

PREMIJERKA BRNABIĆ I MINISTRI SUTRA NA IZLOŽBAMA: Povodom državnog praznika najavljena manifestacija

U Državnom arhivu Srbije sutra (10:00), u prisustvu premijerke Srbije Ane Brnabić, biće otvorena izložba "Ustavi Kneževine Srbije i Kraljevine Srbije"

Povodom Dana državnosti Srbije – Sretenja, brojni muzeji i ustanove poput Narodnog muzeja Srbije, Galerije Matice Srpske i Državnog arhiva Srbije najavili su za 14. februar otvaranja izložbi u prisustvu državnih zvaničnika.

U Državnom arhivu Srbije sutra (10:00), u prisustvu premijerke Srbije Ane Brnabić, biće otvorena izložba „Ustavi Kneževine Srbije i Kraljevine Srbije“.

Izložba „Nadežda Petrović – Boje života“ u Muzeju savremene umetnosti Beograda, koju će (10:30) otvoriti ministarka kulture Maja Gojković, predstavlja jedan mogući pogled na značajan opus slikarstva Petrović.

Na izložbi dominiraju svi žanrovi Petrović, od pejzaža, portreta, aktova i figuralnih kompozicija, a većina delima je iz kolekcije Muzeja savremene umetnosti, ali i iz fonda Muzeja grada Beograda, Galerije Matice srpske i Muzeja Jugoslavije.

U Narodnom muzeju Leskovac (11:00) otvaranju izložbe „Odlikovanja i ordenje“ prisustvovaće ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković.

Uz predsednika Pokrajinske vlade Vojvodine Igora Mirovića i ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislava Žigmanova u Gradskoj kuči Subotice je (11:30) biće otvorena izložba „Vladarske zadužbine Nemanjića“.

Izložba Muzeja grada Beograda u Subotici preko panoa sa fotografskim materijalom ilustruju posetiocima približavaju arhitektonska, slikarska i skulptorska dostignuća u manastirima Studenica, Žiča, Mileševi, Sopoćanima i drugima.

Ministar odbrane Miloš Vučević prisustovaće (12:00) otvaranju izložbe „Srbija kroz vreme – 220 godina državnosti“ u Galeriji Doma vojske u Nišu.

„Prikazani materijal će zasigurno izazvati pažnju javnosti obzirom da najbolje predstavlja vaskrs srpske države iz pepela nakon nakon više od dva veka borbe za slobodu“, navodi se u najavi izložbe.

Galerija Matice srpske je najavila da će (12:30), uz obraćanje ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Gorana Vesića, biti premijerno predstavljen program „Nacionalne teme u opusu Vase Pomorišca“.

Kako je najavljeno, u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu biće predstavljena i nova akvizicije u njihovoj kolekciji – Pomoriščeva slika „Banović Strahinja“.

Istorijski arhiv Užice najavio je (13:00) otvaranje izložbe “Slike života – fotografije Alberta Kana: Priština, Prizren, Lipljan i Gračanica 1913.godine“, u prisustvu ministarke zaštite životne sredine Irene Vujović.

Kako je navedeno, fotografija kao umentička kategorija „ima nemerljivu vrednost i kao istorijski izvor, odnosno neposredno svedočanstvo o prohujalim vremenima, ljudima i događajima“.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinvoić biće u Spomen kući Save Šumanovića u Šidu (13:30) na otvaranju izložbe “Sava Šumanović – Kod kuće za praznik“.

U Narodnom muzeju Zaječar biće (14:00), u prisustvu ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikole Selakovića, otvorena izložba „Kako pamtimo vladare“, koja donosi predstave dinastije Obrenović iz kabineta grafike NMS-a.

U Aranđelovcu će (14.30) ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović biti na izložbi Etnografskog muzeja o ličnim stvarima slikarke Nadežde Petrović.

U Narodnom muzeju Toplice u Prokuplju (15:00), u prisustvu ministra informisanja i telekomunikacija Mihaila Jovanovića, biće otvorena izložba predmeta, fotografija i dokumenata „Ratnici Gvozdenog puka“.

Izložba autora i kustosa Darka Žarića pokazuje ratni put Gvozdenog puka Srpske vojske tokom oslobodilačkih ratova 1912-1918, kao i biografije narednica Milunke Savić i Flore Sends, pukovnika Milivoja Stojanovića i drugih boraca.

Supruga predsednik Srbije Tamara Vučić i ministarka za brigu o porodici i demografiju Darja Kisić prisustvovaće (17:00) osvetljavanju Konaka kneginje Ljubice i monodrami “Na kafi kod kneginje Ljubice”, koju izvodi glumica Vjera Mujović.

Izložba Narodnog muzeja Srbije “Femina Balcanica“, o ženama na Balkanu u antičko doba, biće otvorena (17:30) u Narodnom muzeju u Kraljevu, u prisustvu ministarke rudarstva i energetike Dubravke Đedović Handanović.

Kako je najavljeno, na Kuli Beograd će (18:00) biti „Prikaz ćiriličnih slova“, a na promenadi „Aktivacija sa lutkama Dositeja Obradovića, Vuka Karadžića i Desanke Maksimović“.

Izložba „Ćirilica – 30 postamenata za 30 slova“ biće postavljena (18:05) od Kule Beograd duž Savske promenade, a događaju će prisustvovati ministarka prosvete Slavice Đukić Dejanović.

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović otvoriće (18:30) u Etnografskom muzeju izložbu „Tragovi nasleđa“ autorke Jelene Sekulović, koja je omaž slikarski, heroini i borkinji za ženska prava Nadeždi Petrović.

Kako je navedeno, Petrović je skupljala etnografske predmete, koji su 1927. pristigli u Etnografski muzej, „gde se pažljivo čuvaju kao pokazatelji nacionalnog identiteta koji odoleva istorijskim neprilikama“.

U Narodnom muzeju Srbije (19:00) ministar finansija Siniša Mali otvara izložbu „LADA – 120 proleća“, sa izborom dela iz zbirki NMS-a, a posvećena je 120. godišnjici Društva srpskih umetnika „Lada“.

Izložba u Maloj galeriji NMS-a predstavlja raznolika dela 20 aktivnih umetnika „Lade“, poput Svetomira Arsića Basare, Jarmile Vešović, Josifa Vidojkovića, Nikole Vukosavljevića, Radomira Damnjanovića Damnjana i drugih.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter