Izvor: Kurir.rs
17.09.2023 u 22:23
0

CRNOGORSKI MANDATAR U SVE VEĆEM PROBLEMU: Spajić više nema podršku većine, Bečić ima novi uslov

Od Vlade mandatara Milojka Spajića koju bi podržao 41 poslanik izvesno nema ništa nakon što su Demokrate zauzele stav da ne prihvataju da za izbor presudan bude glas bilo koga sa liste na kojoj je bila Demokratska partija socijalista (DPS).

Predsedništvo Demokrata sinoć je donelo jednoglasnu odluku da presudan glas za izbor novog predsednika Skupštine i vlade ne može doći sa liste DPS, ili da o tome odlučuju Socijaldemokrate (SD).

Na parlamentarnim izborima 11. juna, DPS je nastupio u koaliciji sa SD-om i Demokratskom unijom Albanaca (DUA) čiji je lider Mehmed Zenka podržao predsednika Pokreta Evropa sad Milojka Spajića za mandatara i pominje se da bi mogao podržati novu vladu.

Sinoć su se sastali lideri svih partija koje i dalje pregovaraju sa Spajićem o formiranju nove vlade i iskazali su raspoloženje da formiraju vladu koja bi imala podršku 41 poslanika.

POLITIČKA KRIZA DRMA CRNU GORU: Abazović ne isključuje mogućnost vanrednih parlamentarnih izbora

Međutim, Bečić je učesnike sastanka obavestio da je zaključak predsedništva te partije da je to neprihvatljivo.

Izvori, kako prenose mediji, potvrdili su da je na sastanku, koji je trajao do tri sata posle ponoći, rečeno da Spajić ne može definitivno da računa na dve poslanice PES-a Radinku Ćinćur i Jevrosimu Pejović.

Na sastanku je pominjana i potencijalna podrška SD-a.

Navodno je tačka sporenja bio i resor poljoprivrede kojeg žele Socijalistička narodna partija i Bošnjačka stranka (BS), ali je više izvora navelo da je to lako rešivo.

Na predlog da se ipak pregovara sa GP URA, izvor tvrdi da je Spajić rekao da bi u tom slučaju izgubio više poslanika sa svoje liste nego što ih URA ima.

Spajić je 10. avgusta predložen za mandatara za sastav vlade.

Prema Ustavu, Spajić sada ima rok od tri meseca da dobije podršku najmanje četrdeset jednog poslanika i sastavi vladu.

U slučaju da Spajić ne formira vladu u roku, predsednik države Jakov Milatović može da da mandat nekome drugome, ko obezbedi podršku, ili da raspiše izbore.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter