Izvor: tanjug
23.12.2022 u 11:32
0

CVIJANOVIĆ PORUČILA: Jedino realno i demokratsko rešenje – povratak na izvorni Dejton

Srpski član i predsedavajuća Predsedništva BiH Željka Cvijanović poručila je da je jedino realno i demokratsko rešenje u BiH da se vrati na izvorni Dejtonski sporazum, koji su prihvatili predstavnici svih njenih naroda, a da onda kroz dijalog, bez brutalnog mešanja bilo koga spolja, domaće institucije samostalno urede odnose u BiH.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

U intervjuu za Atinsko-makedonsku novinsku agenciju (Amna) Cvijanovićeva je naglasila da Dejtonski sporazum jeste zaustavio tragični sukob, ali je istovremeno jasno i precizno odredio raspodelu nadležnosti i način funkcionisanja institucija na svim nivoima vlasti u BiH.

Govoreći o tvrdnjama da je Dejtonski sporazum prevaziđen, Cvijanovićeva je rekla da problem sa Dejtonskim sporazumom nije u tome što je prevaziđen, već što nije dobio šansu da zaživi u praksi.

-Ni mastilo na peru kojim je potpisan nije se osušilo, u trenutku kada je krenula njegova nasilna i protivpravna revizija. To su najčešće radili visoki predstavnici u BiH koji su sebi, opet protivpravno, pribavili diktatorska ovlaštenja, urušavajući demokratske temelje i poverenje između različitih etničkih grupa u BiH- navela je Cvijanović.

Ona je upitala čemu uopšte izbori, domaće institucije i predstavnici naroda, ako će odluke u zemlji donositi neizabrani stranci koji nikome ne polažu račune za svoje postupke.

Osim toga, intervencionizam te vrste je u suprotnosti sa demokratskim načelima, pa time i procesom evropskih integracija. Rezultat te politike je ustavnopravni i politički haos, u kojem Ustav u mnogim oblastima predviđa jedno, a u praksi se sprovodi nešto sasvim drugo- pojasnila je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da se njena politika, kao i politika Republike Srpske svodi na dosledno poštovanje Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH koji je njegov Aneks četiri i ništa manje i ništa više od toga.

Na tvrdnju grčke agencije da je BiH gotovo tri decenije nakon rata i dalje opterećena etničkim podelama, Cvijanovićeva je, prenosi Srna, odgovorila da to što se naziva etničkim podelama, ona bi nazvala demokratskim pluralizmom različitih etničkih grupa, karakterističnim za konsocijativne demokratije i upitala zašto je to dozvoljeno i normalno u jednoj Belgiji, koja je članica EU, a u BiH se predstavlja dramatično.

Na pitanje da li deli mišljenje sa onima koji izražavaju bojazan da je BiH trenutno najopasnije žarište tenzija na Balkanu, Cvijanovićeva je rekla da ne deli, te da se svaka zemlja suočava sa određenim izazovima, pa tako i BiH koja je po mnogo čemu specifična.

Postoji mnogo kompleksnih izazova u BiH, ali oni nisu bezbednosne, već političke prirode. Zbog toga ne smatram opravdanim, niti korisnim bombastične medijske napise koji predimenzioniraju unutrašnje probleme u BiH ili im daju neku bezbednosnu konotaciju, jer je štetno, a uostalom i netačno-navela je, između ostalog, predsedavajuća Predsedništva BiH.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter