Izvor: tanjug
18.09.2021 u 13:29
0

DODIK: Drago mi je da smo odali počast našim precima!

Spasavanje američkih vojnika u akciji „Halijard“ predstavlja junački podvig, rekao je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, tokom obeležavanja operacije „Halijard – vazdušni most“, najveće akcije spasavanja američkih vojnika izvan linija fronta u Drugom svetskom ratu.

„Drago mi je da smo odali počast našim precima“, rekao je Dodik.

PROČITAJTE JOŠ: Bosna i Hercegovina prva u Evropi po smrtnosti od korone

Podsetio je da su dve vojske na prostoru bivše Jugoslavije bile međunarodno priznate, a to su četnički pokret i partizanske jedinice.

„Nažalost, Titov režim ignorisao je stradanja Srba u Jasenovcu, Pagu, Jadovnu, Hercegovini, tako su pokušali da prećute istinu o ovom događaju. Međutim, činjenica je da je četnička vojska čuvala slobodu narodu na Ozrenu“, poručio je Dodik.

PROČITAJTE JOŠ: SLOVENCI OPET NA ULICAMA: Novi protest protiv korona mera

On je naveo da je srpski narod na Ozrenu branio ognjišta, verovao u Srbiju i četničkog komandanta generala Dragoljuba Dražu Mihailovića.

Prema njegovim rečima, mnogi saveznički piloti su spaseni, što je odraz veličine i snage srpskog naroda.

„Nažalost, Srbi su, uprkos svojoj humanosti i slobodarskoj težnji krajem prošlog veka satanizovani. Verujem da odnosi srpskog naroda sa SAD i tadašnjim saveznicima moraju biti promenjeni, kazao je Dodik.

Dodik je ponovio da su za srpski narod mir i sloboda svetinja, a država sinonim za slobodu.

U selu Boljanić kod Doboja danas su položeni venci u znak sećanja na junaštvo, žrtvu u spasavanju savezničkih pilota „Halijard – vazdušni most“ pre 77 godina.

Vence su položili srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Darija Kisić Tepavčević u svojstvu izaslanika predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Poštu su odali i predstavnici ambasada SAD i Belike Britanije u BiH, Fondacije „Halijard“, Trećeg pešadijskog puka Republike Srpske, kao i grada Doboja.

U akciji „Halijard“, spaseno je više od 500 pilota. Samo u selu Boljanić spaseno je 60 savezničkih pilota, a akciju su izveli pripadnici jugoslovenske vojske u otadžbini.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter