Izvor: B92
06.10.2023 u 22:51
0

DODIK PORUČIO: Nećete dobiti ni pedalj srpske zemlje!

"Nećete dobiti ni pedalj srpske zemlje", odgovor je Milorada Dodika hrvatskom i bošnjačkom članu Predsedništva BiH Željku Komšiću i Denisu Bećiroviću.

Dodik je poručio Komšiću i Bećiroviću da je predlog zakona o tzv. državnoj imovini isključivo populistički jer je pravno neutemeljen i neustavan. Za Srbe nema slobode bez države, a to podrazumeva i upravljanje imovinom i resursima, kaže Dodik.

Njih više od 300 ukazalo je na potrebu jedinstva kada je reč o borbi za očuvanje Srpske i njenih prava.

Domaći, ali i stručnjaci iz regiona saglasni su da je pokušaj otimanja imovine još jedan način za kojim međunarodna zajednica i političko Sarajevo posežu da bi razvlastili Srpsku. Ima li tu prava?

Pravno tu nema nikakve dileme. Imovina je entitetska, jer entiteti imaju status države, a zna se da su elementi države narod, suverenitet i teritorija – ističe Nebojša Šarkić, profesor Pravnog fakulteta u Beogradu.

Sve je to Republici Srpskoj dato u Dejtonu, podseća profesor Vitomir Popović. Upozorava da je pokušaj Bećirovića i Komšića da ozakone prepisivanje imovine Republike Srpske na BiH udar na temelje mira u BiH koje je uspostavio Dejtonski sporazum.

„GRANICA POSTOJI“: U Pelagićevu održan skup podrške institucijama Srpske (FOTO)

Ako Dejtonski sporazum ne bude važio i za njih, Republika Srpska ima pravo da ide u drugom pravcu, a taj pravac je nezavisnost. Mi smo se borili za nezavisnost Republike Srpske, nismo se nikad zalagali za BiH – jasan je Popović.

Predsednik Srpske kaže da je predlog zakona o tzv. državnoj imovini isključivo populistički, s obzirom na to da je pravno neutemeljen i neustavan. Bećiroviću i Komšiću poručuje da neće dobiti ni pedalj srpske zemlje.

Već smo rekli sve o pitanju imovine. To pitanje neće biti na dnevnom redu, ni bilo gde na stolu, ni na stolu u Parlamentarnoj skupštini. Prema tome, to je populistička ujdurma. Verujem da će mlađa generacija shvatiti da bez Republike Srpske nema slobode ovdje, a države nema ako nemate resurse i ako njima ne upravljate – ističe Dodik.

Mlađe generacije, bar oni u pravnoj struci, svesni su ozbiljnosti trenutka pred kojim je Srpska. Potvđuje to i student banjalučkog Pravnog fakulteta Dejan Srdić.

Kao budućem pravniku, želja mu je, kako kaže, da znanje usmeri u očuvanje ustavopravne pozicije Srpske.

Ono što nam se nameće su negativni uticaji koji Republiku Srpsku žele da potisnu kroz predloge normi koje nemaju pravne osnove i uopšte nisu u saglasnosti sa onim na čemu počiva Srpska, a to je Ustav kao najviši pravni akt jedne države – kaže Srdić.

Pravnik Ognjen Tadić rekao je da su dva člana Predsedništva zakonom o tzv. državnoj imovini, između ostalog, pokušali da izbegnu ustavom propisanu koordinaciju. Napominje da se prema Ustavu, Predsedništvo ne može baviti imovinom bez saglasnosti oba entiteta. To je još jedan u nizu antiustavnih aspekata Bećirovićevog i Komšićevoj delovanja, zaključuje Tadić.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter