Izvor: B92
06.10.2023 u 21:26
0

PREMIJER I PREDSEDNIK PONOVO U KLINČU: Ko je „pisar koji ispravlja šlamperaj“?

Hrvatski premijer Andrej Plenković optužio šefa države Zorana Milanovića da namerno i svesno nije potpisao novi Zakon o izbornim jedinicama pre 1. oktobra.

On je optužio Milenkovića da deluje u sprezi sa saborskom opozicijom, a protiv parlamentarne većine i vlade.

Ovde vidimo čistu spregu opozicije i predsednika Republike koji su namerno ovo napravili, misleći valjda da mi to ne vidimo, da mi to ne znamo i da nismo prozreli takvu zlu nameru i zlu veru – kazao je Plenković novinarima u Granadi, gde učestvuje na samitu Evropske političke zajednice.

Pomenuti zakon je u Saboru izglasan 28. oktobra i na snagu je trebalo da stupi 1. oktobra s obzirom na to da je odlukom Ustavnog suda 30. septembra prestao da važi stari zakon.

ZAGREB NASTAVLJA ANTISRPSKU POLITIKU: Plenković na sednici Evropskog saveta u Granadi tražio da se Srbija kazni!

Međutim, Milanović je zakon potpisao 3. oktobra, zbog čega će, kako piše zagrebački Jutarnji list, ovaj zakon morati ponovo u parlamentarnu proceduru.

Predsednik je bio u Zagrebu, nije bio sprečen, nije bio bolestan ni zatočen. Ne samo da je namerno učinio političku štetu sebi i Hrvatskoj, nego ono što je on napravio nije napravio nikad nijedan predsednik – rekao je Plenković.

On tvrdi da se Milanović ne brine o skladnom delovanju institucija, kao što bi trebalo prema Ustavu, već deluje „pristrasno, protiv parlamentarne većine, protiv vlade, a u sprezi s opozicijom“.

Ispali su smešni. Vlada će pripremiti predlog zakona, uputit ga u sabor, uvrstiti u dnevni red, raspraviti, glasati i stupiće na snagu par dana nakon objave – poručio je Plenković, koji je prozvao Milanovića „za svestan i nameran potez političke opstrukcije“.

S Pantovčaka su, međutim, juče poručili da Milanović „nije pisar koji će raditi na mig Vlade kako bi ispravio politički i proceduralni šlamperaj vladajuće većine u Hrvatskom saboru“.

Iz kabineta Milanovića su podsetili da predsednik ima ustavni rok osam dana da potpiše zakon i da je on to učinio poštujući to, a da je pravo pitanje koje se postavlja zašto je zakon u Saboru donet 28. septembra, sa rokom stupanja na snagu 1. oktobra.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter