Izvor: AGENCIJE
19.02.2024 u 10:43
0

HRVATI ĆE DEBELO DA PLATE PUTNOVOM KUMU : Hrvatska zaplenila jahtu ruskom preduzetniku, sada je stigla tužba

Ruski preduzetnik Aleksej Inkin podneo je tužbu protiv Hrvatske kojom potražuje 35 miliona evra zbog zaplene jahte "Rojal Romans" u vlasništvu Lanelia holdings

Jahta je blokirana u luci u Trogiru na zahtev ukrajinskog tužilaštva, zbog povezanosti plovila sa ruskim tajkunom Viktorom Medvedčukom, poznatog i kao Putinov kum, protiv kojeg se u Ukrajini vodi pretkrivični postupak. Blokada jahte zatražena je kako bi se naplatila navodna šteta koju je prouzrokovao Medvedčuk.

Slučaj je, dodaje se, izuzetno složen i do sada su se u javnosti ovim povodom pojavljivale različite informacije. Nagađalo se, naime, da je reč o plovilu blokiranom u Hrvatskoj zbog međunarodnih sankcija uvedenih Rusiji, ali advokati Inkina tvrde da je jahta zadržana u Hrvatskoj u okviru procesa protiv Medvedčuka.

Ukrajinsko tužilaštvo, navode advokati Inkina, tereti Medvedčuka za veleizdaju, tačnije za zaključenje skupih ugovora još 2015. godine. Iako se ova istraga vodi od 2016., do suđenja još nije došlo, a 2022. ukrajinsko tužilaštvo je izdatlo zahtev za blokadu luksuzne jahte koja nije u vlasništvu Medvedčukova.

Jahta je već gotovo dve godine u luci u Trogiru, a Inkin smatra da Hrvatska nije imala razlog da mu je zapleni.

Smatra da je za protekle gotovo dve godine oštećen za više od 35 miliona evra budući da mu se nezakonito ograničava vlasništvo.

Jahtu, čija se vrednost procenjuje na oko 130 miliona evra morao je da održava i plaća vez u trogirskoj marini, a nije mogao je da je iznajmljuje, kako je planirao. Trošak je zato, kažu advokati, premašio 35 miliiona evra, što Inkin zahteva u tužbi protiv Hrvatske.

Ukoliko jahta bude predata Ukrajini, Inkinovi advokati najavljuju tužbu protiv Hrvatske u visini procenjene vrednosti jahte.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter