Izvor: Tanjug
14.10.2022 u 18:50
0

Hrvatski ministar pravde Ivan Malenica poručuje: „Suđenje hrvatskim pilotima politička farsa!“

Hrvatski ministar pravde Ivan Malenica komentarisao je odlaganje pripremnog ročista optuženim hrvatskim pilotima u Beogradu za ratni zločin na Petrovačkoj cesti i ponovio da je reč, kako je naveo, o političkoj farsi, te da je presuda već poznata.

„Mi smo unazad mesec dana, kad je zaprimljen poziv, jasno rekli da je ovde reč o kršenju međunarodnih propisa, ali i zakona Republike Hrvatske“, rekao je Malenica, prenela je Hina.

 Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

“Ovo današnje pripremno ročište, sve ono što se događalo pre njega i na njemu pokazuje da je suđenje hrvatskim pilotima politička farsa. Paradoksalno je da advokat po službenoj dužnosti govori da je ratni zločin počinjen. Čemu onda suđenje?“, kazao je Malenica.

Smatra da se radi o zlouporabi instituta univerzalne jurisdikcije “koji se izvrće i krivo tumači“.

Malenica tvrdi da je reč o grubom kršenju prava hrvatskih pilota i dodao da je „hrvatsko ministarstvo pokušalo da razgovara sa kolegama u Srbiji o ukidanju univerzalnne jurisdikcije“.

“Nakon nekoliko održanih sastanaka srpsko ministarstvo nije htelo da sarađuje po tom pitanju. Srbija je u ovom konkretnom slučaju to zloupotrebila i koristi je kao sredstvo političkog obračuna“, naveo je Malenica.

Dodao je da svaka država ima univerzalnu jurisdikciju, ali je, kaže, sigurno ne koristi tako kako oni to rade“.

Tvrdi da Srbija „pokušava da pokaže da Hrvatska nema vladavinu prava, iako je za članstvo u Evropskoj uniji morala ispuniti sve uslove iz poglavlja 23“.

Predsedništvo Hrvatskog narodnog sabora BiH donelo je zaključak da se Željko Komšić proglasi nepoželjnom osobom u svim područjima gde institucije HNS-a imaju uticaj!

“Mi smo unazad mesec dana, kad je zaprimljen poziv, jasno rekli da je ovde reč o kršenju međunarodnih propisa, ali i zakona Republike Hrvatske. Konvencija o univerzalnoj sudskoj pomoći je ovđe prekršena“, naveo je.

Predsedništvo Hrvatskog narodnog sabora BiH donelo je zaključak da se Željko Komšić proglasi nepoželjnom osobom u svim područjima gde institucije HNS-a imaju uticaj!

Rekao je i da Ministarstvo pravosuđa nije primilo poziv za ročište ni optužnicu i da i to pokazuje da su prava hrvatskih pilota u ovom postupku narušena.

“Ova postupak i ovaj događaj koji se dogodio na Petrovačkoj cesti je istraživao Haški sud. Da je postojalo elemenata ratnih zločina, onda bi verovatno haški sud to i procesuirao. To se nije dogodilo. Isto tako, ovaj događaj se zbio na području BiH. Da se nešto dogodilo onda bi valjda i pravosuđe u BiH nešto pokrenulo“, rekao je.

Na pitanje misli li da je ročište namerno odloženo na datum dva dna pre obeležavanja pada Vukovara, Malenica je odgovorio kako “ništa nije slučajno“ te dodao kako sve idu u smeru da je presuda već poznata.

Aleksandar Olenik, advokat po službenoj dužnosti prvooptuženog pilota Vladimira Mikca, izjavio je da ne postoje uslovi za održavanje ročišta. Precizirao je da nije rešeno da li su optuženi piloti uredno pozvani na sud i da li i kada će biti doneta odluka o suđenju u odsutnosti.

Optužnica je podignuta i protiv pilota Zdenka Radulja, Željka Jelenića i Danijela Borovića i tereti ih da su 7. i 8. avgusta za 1995. naredili raketiranje izbegličke kolone na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mestu Svodna kod Novog Grada (ranije Bosanski Novi).

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter