Izvor: TANJUG
12.01.2024 u 13:17
0

MILANOVIĆU NEMA KO NA CRTU: Ako HDZ osvoji vlast,protiv Milanovića na predsedničkim izborima niko nema šanse

U Hrvatskoj će ove godine, osim evropskih i parlamentarnih izbora, krajem godine biti održani i predsednički, a politički analitičar Žarko Puhovski kaže da je formula jednostavna i da će isticanje kandidata za šefa države zavisiti od toga da li će HDZ, kako navodi, ponovo „sklepati većinu“ kojom će vladati u parlamentu.

NIŠTA IM NE ZNAČE DŽAEVLINI: Vojislav Šešelj za Happbsc o najnovijoj

U tom slučaju, smatra Puhovski, protiv ponovne kandidature aktuelnog predsednika Zorana Milanovića, niko nema šanse. „Ako se dogodi, što je u ovom trenutku malo verovatno, da se neka levo-liberalna opcija domogne većine, onda postoji šansa protiv Milanovića.

Očito je da biračko telo pokazuje zdravu želju da ne stavi, kako se kaže, sva jaja u istu korpu. U pravilu se biračko telo izjašnjavalo za predsednika nasuprot političkoj orijentaciji parlamentarne većine“, naveo je Puhovski gostujući na zagrebačkoj N1 tv.. Prema njegovim rečima, Milanović ostaje najveći favorit i u slučaju da levica pobedi na parlamentarnim izborima jer HDZ nema ozbiljnog protivkandidata.

U krugovima HDZ-a spominjalo se ime aktuelnog potpredsednika vlade i ministra branitelja Tome Medveda, kao mogućeg predsedničkog kandidata, ali Puhovski tvrdi da on ne bi imao velike šanse protiv aktualnog predsednika. „Milanović je uspeo veoma spretno da se etablira na desnici i ima značajnu podršku i u HDZ-ovom biračkom telu.

A to što je Medved čovek s važnom i uspešnom vojnom karijerom, koji je kao ministar puno učinio za veterane, ne bi mu pomoglo, tim više što nema verbalnu tehniku kojom bi parirao Milanoviću. Paradoksalno, koliko god bio general, on naprosto nije dovoljno ‘prost’ za Milanovića, ako do toga dođe“, smatra Puhovski.

Milanović bi tako, smatra Puhovski, mogao ponovo da zagrabi i u desni i levi bazen biračkog tela. „Koliko god (Milanović) otišao desno, on će dobiti podršku levice. Pitanje je hoće li mu, ako situacija bude zaoštrena, na desnici dati dovoljno široku podršku. Zasad se čini da hoće“, naveo je Puhovski. Na konstataciju da se nagađalo da bi general Ante Gotovina mogao biti predsednički kandidat, Puhovski smatra da je po svemu sudeći on definitivno odlučio da se neće baviti politikom pa čak i da se neće opredeljivati na izborima.

Puhovski kaže da Gotovina čak ne bi podržao ikoga protiv Milanović s obzirom na to da je preko Ante Kotromanovića (nekadašnjeg ministra odbrane) u jako dobrim odnosima i sa aktuelnim predsednikom. Za bivšu predsednicu Hrvatske Kolindu Grabar-Kitarović, Puhovski ne predviđa velike šanse.

„To bi značilo da je HDZ s njom učinio sve što je mogao i da ju je iskoristio do kraja. Ne vidim šta bi ona time dobila. Možda bi se pojavila kao marginalna povratnica iz inostranstva bez realnih šansi. Ni HDZ je verovatno ne bi podržao u punoj meri…“, naveo je, između ostalog, Puhovski.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter