Izvor: BSC Happy/Tanjug
03.11.2023 u 12:09
0

MOGUĆE POPLAVE I BUJICE: Ovi predeli u našem regionu na udaru su orkanske oluje

Lokalno se očekuje i preko 100 litara kiše po kvadratnom metru

Snažan ciklon sa Atlantika, koji je doneo orkansko nevreme od Španije i Portugalije preko Francuske, Italije i Nemačke sve do Britanskih ostrva i Irske, zahvatio je i naš region.

Nakon što su veoma obilne kiše tokom noći zahvatile Sloveniju i Hrvatsku, obilne padavine tokom jutra zahvatile su i Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru, a tokom celog dana u ovim predelima očekuju se kiša i pljuskovi sa grmljavinom.

U toku prepodneva na području BiH očekuju se veoma obilni pljuskovi sa grmljavinom. MOGUĆE POPLAVE I BUJICEGrmljavinsko nevreme već je protutanjalo Banjalukom, a u nastavku prepodneva očekuje se i na području Sarajeva.

Padavine su posebno obilne na zapadu, ali u predelima sa izraženim pljuskovima sa grmljavinom, gde se u kratkom vremenskom intervalu očekuju veće količine padavina, a ukupno se tokom dana očekuje i preko 50 litara, lokalno i preko 100 litara kiše po kvadratno metru, uz opasnost od poplava i bujice.

Padavine su praćene jakim i olujni jugozapadnim vetrom, na planinama sa orkanskim udarima od 120 km/h, pri čemu je moguća i materijalna šteta.

Prethodno su veoma obilne padavine donele nevolje Hrvatskoj i Sloveniji, a kako je već u prethodnom periodu bilo vrlo obilnih padavina, nove padavine samo će dodatno povećati nivo reka i usloviti opasnost od poplava na manjim i bujičnim tokovima.

Na Jadranu orkansko jugo podiže višemetarske talase i plave priobalna područja. Kiša i obilni pljuskovi sa grmljavino danas se očekuju i širom Crne Gore, uz opasnost od grmljavisnkih oluja i nepogoda, ali i od vrlo obilnih padavina.

Inače, snažno jugozapadno strujanje donelo je i do našeg regiona čestice pustinjskog peska iz Sahare, pa pada prljava kiša.

STRAŠNO NEVREME ŠIROM HRVATSKE, U SLOVENIJI KRITIČNO: Italija je već pod vodom (VIDEO)

Veći deo našeg regiona je u toplom sektoru ciklona, pa je temperatura ovog jutra na severoistoku Bosne i do 23°C, dok je Slovenija u hladnom sektoru ciklona, uz temperature oko 10°C, uz obilni sneg u Alpima.

U narednim satima kiša i pljuskovi sa grmljavinom sa područja BiH zahvatiće i Srbiju, a prvi na udaru naći će se severozapadni i zapadni predeli Srbije.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter