Izvor:
31.10.2016 u 20:09
0

Prvi predsednik Republike Hrvatske ima nacističku prošlost: Franjo Tuđman radio za ustašku NDH!

Joža Manolić je u razgovoru za nedeljnik "Nacional" ispričao nepoznatu epizodu iz biografije Franje Tuđmana o tome kako je prvi hrvatski predsednik 1941. i u prvoj polovini 1942. godine radio za Nezavisnu državu Hrvatsku.

"Danas je to svojevrsna senzacija, ali u vreme kada se to dešavalo, za sve nas skojecvce bio je to oblik preživljavanja. Negdje si morao da radiš radiš i od nekog novca da živiš", ispričao je Manolić.

Kasniji prvi predsednik republike Hrvatske je, naime, bio zaposlen kao dnevničar u Ministarstvu oružanih snaga NDH.

"Zašto je ta informacija o tome da je Franjo Tuđman bio dnevničar u Ministarstvu oružanih snaga NDH tako dugo tajna – i meni je neverovatno, jer biti 1941. i 1942. godine zaposlen u jednom ustaškom ministarstvu kao civil, nije neki kriminal", ispričao je Manolić, dodavši kako se Tuđman najverovatnije zaposlio kako bi izbjegao odlazak na front.

Manolić, koji se sy Tuđmanom sreo 1942. godine, u činjenici da je Tuđman radio za NDH ne vidi ništa sporno. Kaže da je to znao već pri njihovom prvom susretu kojeg se Manolić prisetio.

"Sve vreme do tog susreta nisam znao da li je Tuđman prikriveni ustaša ili skojevac. Bio mi je suviše fin, odećom i ponašanjem, za budućeg partizana i skojevskog rukovodioca. Nije bio radnik, dolazio je iz bogate poroice i ostavljao je utisak mladog gospodina, a to je ono što vas zbuni", prietio se Manolić.

Sa Tuđmanom kasnije, priča Manolić za "Nacional", nije o tome razgovarao. Kaže, nije bilo povoda, barem dok Tuđman ranih devedesetih nije počeo da koketira sa ustaštvom.

U tim susretima sa Tuđmanom, Manolić mu je tvrdi, spasio život tako što ga je poslao u Krapinu na rad na terenu.

"Samo nekoliko dana nakon Tuđmanovog odlaska iz stana u Hercegovačkoj ulici, u stan su upali agenti UNS-a i Gestapa u potrazi za Franjom Tuđmanom i Vladom Stoparom", kaže Manolić.

Dugogodišnji Tuđmanov saradnik dodaje kako je prvi hrvatski predsednik znao da odabere pravu stranu i priključi se partizanima, iako je imao osiguran lagodan život u Zagrebu. Njih dva će odigrati važne uloge u osamostaljenju Hrvatske. Manolić kaže da je Tuđman tu preuzeo ogroman teret, a da kojim slučajem nije uspeo u tj nameri, smatra da bi obojica bili streljani bez suda.

Index.hr
Foto: Vreme arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter