Izvor: Tanjug
13.08.2023 u 17:08
0

SANKCIONISATI VELIKODRŽAVNE IDEJE IZ TETOVA: „Za promociju šovinizma, kazniti odgovorne“, traži predsednik Severne Makedonije

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski zatražio je danas da organizatori javnih skupova u Tetovu i Čairu budu sankcionisani zbog kršenja zakonskih odredbi u vezi sa upotrebom državne zastave, himne i zastava i simbola zajednica, kao i potpunim ignorisanjem simbola države.

Pendarovski je u reagovanju povodom posete premijera privremenih prištinskih insitucija Aljbina Kurtija Tetovu, gde je bila istaknuta zastava tzv. „velike Albanije“, pozvao nadležne organe da što pre reaguju u skladu sa procedurama. 

„OVAKO ĆU JA SVE TVOJE ZAKOVATI!“: Jezive pretnje i nagoveštaj KRVNE OSVETE Miloša Martinovića kome je ubijena porodica na Cetinju

Isticanje provokativne nacionalističke ikonografije, koja promoviše velikodržavne šovinističke ideje, predstavlja rasplamsavanje etničke mržnje i netrpeljivosti, čime se nedvosmisleno napadaju osnovni principi i vrednosti Okvirnog sporazuma, kao i koncept Makedonije kao multietničke države-, naveo je Pendarovski u saopštenju objavljenom na sajtu predsednika Severne Makedonije.

Kako je ocenio, način realizacije ideje o preimenovanju ulice u opštini Čair je u suprotnosti sa principom demokratske rasprave i poštovanja istorijskog nasleđa svih zajednica u državi.

-U tom smislu, očekujem od nadležnih inspekcijskih službi da provere da li je pri donošenju odluke ispoštovan princip dvostruke većine, što treba da obuhvati i glasove zajednica koje nisu većinske u toj opštini-, zaključio je predsednik Severne Makedonije.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter