Izvor: Alo.rs
04.06.2020 u 22:20
0

SKANDAL! SRAMNIJE NE MOŽE: Satanizuju Njegoša, dobijaju pare i pohvale, a Srbe ugnjetavaju

Pravi se opstrukcija, ne izdaju licencu, kaže Aleksić i tako ih sprečavaju da se kandiduju za razne projekte

Da li će Vlada Crne Gore konačno početi da finansira naučne i kulturne institucije srpskog naroda u Crnoj Gori što bi bilo u skladu sa proklamovanom politikom Vlade o izgradnji Crne Gore kao multikulturnog društva, istakao je kroz poslaničko pitanje poslanik Demokratskog fronta Budimir Aleksić.

– Pošto sam dobio odgovor od nekog koje pisao u ime Vlade Crne Gore, moram naglasiti da ništa netačnije nisam pročitao. Kad se ova stranica ipo svede na jedno, može se jedino zaključiti sledeće – da im ne pada napamet da ikad daju jedan jedini cent srpskim ustanovama. Dakle, nastavljaju asimilaciju srpskog naroda u Crnoj Gori, kaže Aleksić. Moram naglasiti da ovdje postoje srpske, naučne institucije, npr. Matica srpska koja se bavi i naukom i kulturom, Institut za srpsku kulturu koji je naučna institucija koja je osnovana po zakonu, Društvo srpskih književnika i mnogi drugi.

– Javljali su se na konkurse i kao pojedinci i kao institucije i nikad jedan jedini cent nisu dobili. Da li je to normalno u državi koja se predstavlja više hiljada godina kao multikulturalna zajednica, pojasnio je Aleksić.

OVO MORATE ZNATI

TIJANA AJFON U OZBILJNOM PROBLEMU: Zbog OVOGA joj preti 12 godina zatvora!

OPASNOST ZVANA „DRUŠTVENE MREŽE“: Ove stavke ODMAH IZBRIŠITE sa svojih profila!

BESAN PUTIN PROGLASIO VANREDNU SITUACIJU: Jeste li vi pri sebi (VIDEO)

NE RATUJ PROTIV CRKVE HRISTOVE! Moćnici ovog sveta nam nisu mogli ništa, NEĆEŠ NI TI!

VUČIĆ O PRIJATELJSKOJ RUSIJI: U njihovu kadrovsku politiku se ne mešamo!

Na ove konstatacije reagovao je ministra kulture Aleksandar Bogdanović, koji je kazao da je za kulturni razvoj manjina Crna Gora osnovala posebnu javnu ustanovu koja se finansira iz državnog budžeta, a to je Centar za razvoj kulturnih manjina.

Vrednovanje u kulturi vrši se na osnovu kriterijuma, umetničkog i produkcionog kvaliteta i uz poštovanje stvaralaštva multikulturalne Crne Gore, a uz utvrđeni institut Javni konkurs koji se raspisuje, ističe Bogdanović.

Aleksić je još jednom ustvrdio da nijedan Srbin nije dobio status istaknutog kulturnog stvaraoca o kojem je govorio ministar Bogdanović.

Biću srećan ako me demantujete. U poslednjih 20 godina Crnogorska nauka i umetnost bira članove svake treće godine. Odgovorno tvrdim da nikad nijedan Srbin nije primljen. Institut za srpsku kulturu, tačnije njen direktor koji je registrovan ne po zakonu o NVO, nego po zakonu o naučno istraživačkoj delatnosti, obratio se ministrici nauke za prijem s molbom da pošalje komisiju da proveri da li zadovoljava uslove da bi dobila licencu, kaže Aleksić.

Pravi se opstrukcija, ne izdaju licencu, kaže Aleksić i tako ih sprečavaju da se kandiduju za razne projekte.

– Kad se neku kulturni stvaralac pojavio na državnoj televiziji poslednjih 24 godine – ja ne znam. Ali zato slušamo Nikolaidisa koji ima status istaknutog kulturnog stvaraoca koji je dobio nagradu Miroslavljevo jevanđelje. Nema nagrade u Crnoj Gori koju on nije dobio, čovek koji satanizuje Njegoša dobija nagrade. Srpske institucije imaju nekoliko knjiga o Njegošu, od kojih je jedna i objavljena doktorska disertacija i autora tih knjiga nema na državnoj televiziji, ali zato imaju ovi koji kažu da je Njegoš genocidni pesnik, rekao je Aleksić.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter