Izvor:
29.11.2016 u 19:58
0

SKANDAL TRESE EKS – JU ZEMLJU: Slovenačko oružje završilo U RUKAMA ISLAMISTA!

Deo oružja iz skladišta JNA, koje je Slovenija donirala Avganistanu, možda je završio u rukama islamističkih boraca u Libiji, Iraku i Avganistanu, piše "Delo".

Isto se možda dogodilo i sa starim oružjem koje je poslato na uništavanje specijaliziranom poduzeću u Slovačkoj, prenosi Hina.

List se poziva na Conflict Armament Research (CAR), evropsku nevladinu organizaciju sa sedištem u Velikoj Britaniji koja istražuje podatke o izvoru oružja i municije u oružanim sukobima u svetu, a koja je nedavno istraživala poreklo oružja koje se koristi u sukobima u Libiji i Siriji.

Tako je u Libiji pronađeno oružje koje bi moglo biti povezano sa zalihama oružja jugoslovenskog porekla, koje je slovenacka vojska 1991. godine zaplenila od JNA, među ostalim i oružje koje je prema nalogu slovenačkih vlasti trebalo da bude uništeno u jednom specijalizovanom preduzeću u Slovačkoj.

U Libiji su istraživači CAR-a otkrili raketu M79 (tzv. "osa") u blizini Tripolija, koja je nosila istu oznaku kao pošiljka "osa" koje je slovenačko Ministarstvo za obranu 2005. godine poslalo na sigurno uništavanje u jedno specijalizovano poduzeće u Slovačkoj.

Ono je, kako se sada sumnja, moglo ilegalno da završi u Libiji, gde su do njega došli džihadistički pobunjenici bliski Islamskoj državi, ali je reč samo o pretpostavkama, navodi list, podsećajući da je takvog oružja bilo mnogo na području cele nekadašnje Jugoslavije.

U slovenačkom Ministarstvu obrane potvrdili su da je Slovenija 2005. godine slovačkom preduzeću VOP, koje je u međuvremenu prestalo da radi, predala 6.802 dotrajale rakete M79, među kojima 132 koje su nosile brojeve LOTTB8606 koje su potvrđene u Tripoliju.

Organizacija CAR je Sloveniju zamolila i za informacije o minobacačkim minama koje je slovenačko Ministarstvo obrane 2003. i 2008. godine doniralo avganistanskoj vojsci u sklopu jačanja vojske te zemlje, a od kojih su neke, kako izgleda, prošle godine zaplenjene od snaga IS-a u Tikritu na severu Iraka, piše "Delo".

Isto tako, slovenački izvori potvrdili su da je 2008. godine vlada u Ljubljani avganistanskoj vladi donirala veću količinu minobacačkih mina i municije, za koje sada u CAR-u sumnjaju da je onda došlo u ruke džihadističkih boraca protiv avganistanske vlade.

Tanjug
Foto: Wikipedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter