Izvor:
10.11.2016 u 17:39
0

Stručnjaci razotkrivaju sramne nalaze veštaka i tužioca iz BIH: Za eksploziju na Tuzlanskoj kapiji nije odgovoran general Novak Đukić; pogledajte rekonstrukciju (video)

Tragični događaj koji se odigrao na Tuzlanskoj Kapiji 25. maja 1995. godine odneo je 71 ljudski život i izazavao povredu još 160. Sve tvrdnje tužilaštva opovrgnute su i potkrepljenje naučnim dokazima stručnjaka iz Srbije, ali i inostranstva.

Za događaj iz 1995. godine, Tužilaštvo BiH je optužilo, a Sud BiH presudio na 20 godina zatvora generala Vojske Republike Srpske Novaka Đukića. On je, prema presudi, naredio granatiranje trga Tuzlanska Kapija iz topa 130 milimetara sa lokaliteta sela Panjik na Ozrenu. Prilikom izricanja presude, Sud BiH se težišno rukovodio nalazima i mišljenjem veštaka Tužilaštva BiH, profesora Berka Zečevića.

Odbrana generala Đukića 2010. godine formirala je Fondaciju "Pravda za Novaka Đukića", a potom i Tim za odbranu Novaka Đukića, sa ciljem da se putem ekspertiza – naučnih opita dokaže da se tragičan događaj sa takvim posledicama nije mogao dogoditi dejstvom granate, posebno ne one kalibra 130 mm.

Fondacija i Tim su formirale multidisciplinarni ekspertski tim iz Republike Srpske i Republike Srbije za analizu predmeta, sprovođenje ekspertize i opita i dostavljanje nalaza i mišljenja timu odbrane. Uz raazumevanje i pomoć nadležnih organa Republike Srbije, na vojnom poligonu u Nikincima napravljena je replika trga Tuzlanska kapija, sa svim objektima, ljudstvom i sredstvima zatečenim prema istrazi na licu mesta u momentu eksplozije. Primenjena su u opitima sva sredstva pod uslovima iz istrage i presude. Do marta 2016. godine sprovedena su 32 opita, a opite su realizovali, pored domaćih stručnjaka, eksperti iz Republike Češke, Republike Francuske i Izraela. Ni jedan eksperimentalni rezultat ne podržava zaključke iz ekspertize veštaka Tužilaštva BiH, profesora Berka Zečevića.

Na osnovu svih nalaza i mišljenja domaćih i inostranih eksperata, proizilazi stručni zaključak da Trg Kapija nije pogođen srpskom granatom, kalibra 130 mm, već je u Tuzli eksplodiralo više sinhrono aktiviranih eksplozivnih naprava.

U video prilogu koji je na svoj Ju Tjub kanal postavio Jugoslav Petrušić možete videti rekonstrukciju koju su uradili srpski stručnjaci na vojnom poligonu u Nikincima pre dve godine. Tu se jasno demistifikuju svi nalazi takozvanih eksperata iz Bosne i Hercegovine:

Happy TV
Foto: Arhiva Happy TV

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter