Izvor: Sputnjik
25.04.2022 u 14:46
0

U Crnoj Gori raste interesovanje za surogat majčinstvo, cena od 35 do 130 hiljada evra

Crnogorsko zakonodavstvo ne poznaje mogućnost surogat majke, pa se sve više parova odlučuje da takvu uslugu plati u inostranstvu putem agencija.

Cena se, zavisno od zemlje, kreće od 35.000 do 130.000 evra.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Direktor i vlasnik Fondacije „I ja imam pravo da budem mama“ Žana Mihaljević kazala je za Sputnjik da je zainteresovanost žena u Crnoj Gori za surogatstvo jako velika, te da se svakog meseca jave dva do tri para kojima je surogat majčinstvo neophodno.

Uglavnom su to mlađi parovi, žene stare do 35 godina, koje su više puta na razne načine pokušavale da se ostvare kao majke.

Cijene za ovu uslugu kreću od 35.000 do 60.000 evra i plaćaju se tokom perioda trajanja programa u četiri faze.

Janša izgubio izbore u Sloveniji, nova koalicija formira vladu

Bog krize u toj zemlji sada je velika potražnja u Gruziji, koja ima istu legislativu o surogat majčinstvu kao Ukrajina.

Cijene programa surogat majčinstva su visoke, kreću se od 35.000 do 60.000 evra u Ukrajini i Gruziji, dok je u Grčkoj do 80.000 evra, a u Meksiku do 130.000 evvra.

Ukrajina je jedna od nekoliko zemalja u kojima je komercijalno surogatstvo pravno dozvoljeno zakonom, pa se parovi masovno odlučuju da surogat majku potraže u toj zemlji.

„Ne preporučujemo parovima koji nisu već program započeli da ga započinju tamo zbog krize u toj zemlji.

Za one za koje je to jedina opcija, programi se nastavljaju“, poručila je Mihaljević.

Jednako važna destinacija je Gruzija, gdje je sada mnogo veća potražnja, zbog dešavanja u Ukrajini.

„Od kako je u Ukrajini kriza, svi parovi koji su planirali da započnu proces surogatstva, iz svih zemalja svijeta, sada su nagrnuli u Gruziju kao najuređeniju destinaciju u zakonodavnom smislu“, kazala je Mihaljević.

Mihaljević ističe da je potražnja za surogat programima u Gruziji porasla preko 200 odsto, što donekle usporava rad klinika i agencija u toj zemlji.

Cijene za ovu uslugu kreću od 35.000 do 60.000 eura i plaćaju se tokom perioda trajanja programa u četiri faze.

„Cijena programa surogat majčinstva je visoka, ali iz razloga što uključuje jedan kompletan proces kreiranja porodice koji u prosjeku traje oko 18 mjeseci – od momenta kreiranja embriona i prolaska vantjelesne oplodnje do momenta rođenja djeteta“, kaže Mihaljević.

Objašnjava da cijena zavisi od vrste vantjelesne oplodnje koja je potrebna, te da se razlikuje nekoliko vrsta surogat programa.

Surogatstvo je proces u kome surogat majka svjesno pristaje da nosi trudnoću i rodi dijete za buduće roditelje.

„Surogat majčinstvo je vrlo rijetko prva odluka na putu do izgradnje porodice.

Često ljudi dolaze do surogatstva nakon pokušaja i iscrpljivanja drugih opcija kao što su vantjelesna oplodnja i/ili vantjelesna oplodnja sa donacijom jajnih ćelija ili sperme“, ističe Mihaljević.

Surogatstvo u Meksiku, Grčkoj, Kipru

Global surogasi, sa kojom sarađuje Fondacija “I ja imam pravo da budem mama”, nudi programe u Kankunu u Meksiku.

“Programima pažljivo upravlja stručni tim, uključujući osoblje na terenu u Meksiku.

Cijene se kreću od 85.000 evra do 130.000 evra.

U Meksiku je to dozvoljeno istopolnim partnerima, kao i singl muškarcima.

U Grčkoj taj proces na sudu traje i do tri mjeseca i iz nesigurnosti obično se ne preporučuje ta zemlja kao destinacija za surogatstvo.

Cijena surogat programa košta 80.000 evra i zove se Vip garantovani program, kaže Mihaljevićeva.

Starosna doba parova se kreće do 35 godina starosti žene, uglavnom su to mladi parovi, uslovljeni zdravstvenim problemima.

“Nijedan crnogorski par ne spada u kategoriju 40+.

Zemlje u regionu iako imaju inicijative i zakone koji bi se mogli unaprijediti ne obavljaju surogat programe”, kaže Mihaljevićeva.

Ona objašnjava i kako se odvija proces odabira donora i surogat majke.

„Odabir donora se odvija prema vašim željama – donori se biraju prema vašim fizičkim karakteristikama kao što je boja očiju i kose, visina i težina, krvna grupa, a u nekim zemljama čak i nivo obrazovanja i sklonosti ka ostalim interesovanjima“, pojašnjava Mihaljevićeva.

U zavisnosti od zakonske regulative zemlje koja uređuje da li donori moraju da ostanu anonimni, negdje je, kako kaže, moguće dobiti i fotografiju donora.

„Dobićete pristup elektronskoj bazi donora određene bolnice ili će vam koordinator za odabir donora odabrati najadekvatnijeg“, ističe ona.

Kod odabira surogat majke je, dodaje, najvažnije razmišljati o njenom reproduktivnom zdravlju i sposobnosti da iznese trudnoću do termina porođaja i da rodi zdravo dijete bez poteškoća i komplikacija.

„Surogat majka nema genetski uticaj na dijete koje nosi u trudnoći.

U zavisnosti od raspoloživosti, dobićete manji ili veći izbor surogat majki, sa kojima je, jer nisu anonimne, moguće organizovati i Skype poziv i lično upoznavanje“, naglasila je Mihaljevićeva.

Ističe da tek nakon isteka 12. nedelje trudnoće može se reći da je trudnoća izašla iz rizičnog perioda.

„Sve vrijeme dok je trudnoća surogat majke u toku, vi dobijate izvještaje ljekara o zdravstvenom stanju fetusa i surogat majke kao i ultrazvučne snimke.

Ukoliko to želite, surogat majku možete u svako doba i posećivati i čuti se sa njom preko Skype poziva uz pomoć vašeg koordinatora“, kazala je Mihaljevićeva.

Ulaskom u treći trimestar trudnoće, objašnjava, parovi se pripremaju sa svim neophodnim informacijama za porođaj surogat majke.

Razlozi za odluku o surogat majčinstvu

Kada govorimo o kontroverznoj temi kao što je surogatstvo, Mihaljević tvrdi da se često ono vezuje samo za  zajednicu i da samim tim dobija neku pogrešnu konotaciju.

„Nažalost, postoji puno zdravstvenih problema kod heteroseksualnih parova koji su indikacija za surogat majčinstvo, kao što su: Komplikacije izazvane operacijama na materici, kao što je histerektomija zbog mioma ili krvarenja materice tokom prethodnog porođaja, žene sa deformacijama materice, kongenitalne patologije razvoja genitalnih organa, posledice prenesenih ginekoloških bolesti i operacija, bolesti imunog sistema, žene sa ozbiljnom bolešću koje mogu ugroziti normalnu trudnoću ili čak ugroziti svoj život (npr. dijabetes), ponovljeni neuspjeli pokušaji IVF“, naglašava ona.

Mihaljević ističe da će uskoro programi surogatstva biti dostupni na prvoj aplikaciji za plodnost i roditeljstvo u Crnoj Gori „Budi mama“, zahvaljujući Glavnom gradu Podgorica.

Ona upozorava da ukoliko ne znate ništa o programima surogat majčinstva, te strahujete kako ćete se snaći sa ovako kompleksnim programom u stranoj zemlji, plašite se da će vas neko prevariti, ne znate kako i šta ćete u programu plaćati i još mnogo toga, najsigurniji put je da cijeli program realizujete isključivo preko agencije, nikako samostalno.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.

Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:

„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71

„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72

„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73

„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter