Izvor:
18.07.2017 u 13:49
0

VATRA U CRNOJ GORI NE JENJAVA: Požari od Bara do Nikšića, vlast zatražila međunarodnu pomoć! (video)

Požar na poluostrvu Luštica u Crnoj Gori i dalje je pravi probleme vatrogascima. Kako je Televiziji Vijesti saopšteno iz Direktorata za vanredne situacije MUP-a, veoma je kritično na tom području i ako vetar nastavi da duva sadašnjim tempom vatra će ubrzo doći do kuća. NATO i saveznici najavili su da će pružiti pomoć u gašenju požara.

Veliki požar koji je u ponedjeljak izbio na poluostrvu Luštica i dalje pravi probleme vatrogascima. Crna Gora je juče zatražila međunarodnu pomoć, pa u MUP-u očekuju da će ona stići tokom dana.

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić obišao je lokalitete ugrožene požarima u primorskom regionu i ocenio da je situacija ozbiljna, da je stoga zatražena međunarodna pomoć, ali da nema razloga za dramatizaciju strah i paniku.

– Mi smo zatražili pomoć od Mehanizma za civilnu zaštitu Evropske komisije, gde su 34 zemlje. Već se naš zahtev razmatra u Briselu i postoji mogućnost da nam danas bude upućena pomoć avionima – rekao je ministar Nuhodžić.

NATO i saveznici pomoći će Crnoj Gori u borbi sa vatrenim stihijama, slanjem aviona za gašenje požara, takozvanog kanadera, saopšteno je juče Dnevnim novinama iz Alijanse. Iz ovog saveza kažu da su crnogorske vlasti juče uputile zahtjev za pomoć NATO, tražeći od Alijanse i saveznika jedan avion, kanader, u znak podrške nastojanjima Crne Gore da se izbore sa požarima koji bukte u toj zemlji.

– To su učinili kroz Evroatlantski centar za odgovor na vanredne situacije (EADRCC). Zahtev je odmah dostavljen nacionalnim centrima NATO saveznika i svim partnerskim zemljama koje posjeduje ovakav tip aviona. Čim se utvrdi koja zemlja može da pomogne, crnogorske vlasti će sa tom državom odmah dovršiti potrebne procedure za primanje tražene pomoći – rekao je NATO zvaničnik.

Evakuisani majka i četvoromesečna beba

Prethodnog dana bilo je jako teško vatrogascima i meštanima Crnogorskog primorja. Sa poluostrva, iz naselja Ponte Veslo je evakuisano 40 ljudi, među njima i majka i četvoromesečna beba iz Srbije.

Situacija je, po rečima svedoka bila veoma ozbiljna, ljudi su skakali u more bežeći od vatre i u vodi čekali pomoć oko sat vremena.

Spasilačke ekipe čamcima su prebacivale ugrožene u Dom zdravlja u Herceg Novom. Prema nezvaničnim informacijama, nema povređenih.

Blic
Foto: Twittet/Youtube/Printskrin

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter