Izvor: Kurir.rs
23.04.2023 u 19:47
0

„SRBI KURTIJA POSLALI U POLITIČKI KONTEJNER“: Petković saopštio rezultate izbora na severu KiM, glasalo 13 Srba i 1.566 Albanaca

Na severu KiM u sedam časova ujutru „otvoreni“ su glasački kontejneri za lokalne izbore na severu Kosova, koje bojkotuju Srbi zbog neispunjavanja zahteva o hitnom formiranju ZSO i povlačenju specijalnih jedinica policije.

TOTALNA PROPAST KURTIJEVIH LAŽNIH IZBORA: Zatvoreni birački kontejneri na severu KiM, glasačke kutije skoro prazne

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković održao je večeras konferenciju za medije u Vladi Republike Srbije, na kojoj je saopštio rezultate izbora na severu KiM.

Petković je saopštio da je na izbore izašlo svega 13 lica srpske nacionalnosti, kao i 1.566 Albanaca.

– Od ukunog broja 45.095 birača na severu KiM, na njih je ukupno izašlo 1.566 Albanaca i 13 lica srpske nacionalnosti. Dakle, 3,47 odsto glasova. Kada ih uporedimo sa 2021. godinom videćemo da je te godine za Srpsku listu glasalo 10,833 birača, bilo je tada 1,056 albanskih glasova. Ukupan broj sprskih glasova 2021. godine bio je 28.095, dok je bilo 2.015 Albanaca. Sada je glasalo 1566 lica, a 499 Albanaca manje nego na prethodnim izborima, što znači da nisu samo Srbi bojkotovali izbore – naveo je Petković.

Petković je na konferenciji za medije istakao da srpski narod ne želi da izađe na ove izbore jer se mnogo toga desilo što je uticalo na njihov opstanak i kada je reč o formiranju ZSO i zaustavljanje registracija sa KM oznakama, kao i hapšenje Srba od strane kosovske policije.

Direktor Kancelarije za KiM naglasio je da je dan izbora protekao mirno i da nije bilo incidenata uprkos najavama tzv. prištinskih vlasti.

– Kurti je želeo da natera Srbe da glasaju u kontejnerima, a ispostavilo se da su Srbi Kurtija poslali u politički kontejner. Što više Priština želi da porobi srpski narod, jača njihova želja za borbu. Samo 13 lica srpske nacionalnosti izašlo je na izbore, ceo narod se ujedinio i bojkotovao i time pružio podršku Aleksandru Vučiću. Pokazalo se da su srpski narod i Srpska lista jedno – istakao je Petković.

Petković je istakao da je sadašnji rezultat pokazao da Srbi na KiM žele Zajednicu srpskih opština, veruju Vučiću i gledaju u pravcu Beograda, nakon čega se zahvalio Srbima sa KiM jer su ostali mirni i staloženi, te što se bore za opstanak na srpskoj zemlji.

Podsetimo, u četiri opštine na severu Kosova u kojima većinski žive Srbi danas se održavaju izbori za gradonačelnike, a u Leposaviću i Zvečanu biraju se i odbornici skupština opština.

Biračka mesta otvorena su u 7, a zatvorena večeras u 19 časova.

Srpska lista je još ranije pozvala narod na severu Kosova da bojkotuje izbore, koje, kako su naveli u saopštenju, organizuje Aljbin Kurti 23. aprila u opštinama Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić.

Iz Srpske liste su tada poručili građanima da danas ostanu mirni i da ne nasedaju na provokacije režima Aljbina Kurtija, čiji je, dodaju, jedini cilj da sprovođenjem ovih izbora protera Srbe sa severa Kosova i Metohije.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter