10°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: tanjug

Tramp ukinuo poseban status za Hongkong

Američki predsednik Donald Tramp potpisao je izvršnu uredbu kojom se ukida preferencijalni ekonomski tretman za Hongkong nakon što je Kina uvela u toj oblasti nov zakon o bezbednosti.

"Hongkong će sada biti tretiran isto kao kontinentalna Kina", rekao je Tramp.

To znači da će kompanije sa sedištem u Hongkongu sada morati da preispitaju šta će ova odluka značiti za njihovo poslovanje.

"Nema posebnih povlastica, nema posebnog ekonomskog tretmana i izvoza posebnih tehnologija", rekao je predsednik SAD koji je još u maju prvi put najavio takav potez, prenosi BBC.

PROČITAJTE I OVO

Vučić danas obilazi radove na izgradnji Instituta Dedinje

NASTAVAK KONSULTACIJA O FORMIRANJU VLADE: Vučić danas s predstavnicima SVM i Zukorlićeve liste

Šesti dan protesta protiv bugarske vlade

VREMENSKA PROGNOZA ZA 15. JUL: Sunčano i toplo do 30 stepeni!

Tramp je takođe potpisao zakon o uvođenju sankcija kineskim zvaničnicima koji, tvrdi, krše prava u Hongkongu, a Kina je najavila odgovor.

Sa druge strane, Zakon o autonomiji Hong Konga koji je Kongres početkom ove nedelje jednoglasno usvojio, a on danas potpisao, daje američkoj administraciji snažne nove alate za pozivanje na odgovornost onih koji krše ljudska prava.

Kinesko ministarstvo spoljnh poslova je u saopštenju osudilo najnovije poteze SAD-a, pozivajući Vašington da prestane da se meša u unutrašnje stvari Kine.

"Kina će preduzeti potrebne mere kako bi zaštitila svoje legitimne interese", navodi se u saopštenju.

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar

Povezane vesti