Izvor: BSC Happy/021.rs
27.06.2023 u 13:51
0

BOLNICA U NOVOM SADU MENJA NAMENU: Evo koje službe i klinike će biti u njoj

Gojković: Deo bolnice uvek će biti spreman za potrebe infektivnog lečenja

Dosadašnja Kovid bolnica na Mišeluku u Novom Sadu sa 600 ležaja, služiće za potrebe različitih službi, klinika i instituta Kliničkog centra Vojvodine.

Ova bolnica počela je danas da radi kao centar za dijalizu sa 33 ležaja u dve smene, dok već nedeljama služi za potrebe radiologije sa dva CT aparata, dva ultrazvuka i drugom opremom i tako pomaže da se smanji lista čekanja u KCV-u.

Ono što je izvesno je i da će u naredna dva meseca ovaj objekat na Mišeluku postati privremeni dom dve klinike na period od po godinu dana dok se njihovi objekti rekonstruišu. U Kliničkom centru Vojvodine će se u narednih godinu dana rekonstruisati zgrade u kojima su smeštene Klinika za oftalmologiju, Klinika za ORL, Klinika za maksilofacijalne bolesti, Klinika za urologiju i Klinika za plastičnu hirurgiju.

Kako bi se olakšao rad tokom radova, odlučeno je da Klinika za oftalmologiju i Klinika za ORL svoje kapacitete privremeno prebace na Mišeluk.

Foto: Vlada Vojvodine

Pokrajinski sekretar za zdravstvo, Zoran Gojković, kaže da je plan da dosadašnja Kovid bolnica bude i prostor za Centar za mentalno zdravlje, Banku krvi, hospis, palijativnu negu, kao i bolničko zbrinjavanje dela pacijenata iz KCV-a koji moraju duže da leže. Dodao je da će deo bolnice uvek biti spreman da se prenameni za potrebe infektivnog lečenja kovida ili neke druge bolesti.

„Odluka o ovome je isključivo stvar struke, zaposlenih u Kliničkom centru Vojvodine i Institutu za javno zdravlje Vojvodine, koji su dali predlog kako da se ova zgrada i ceo sistem zdravstva Vojvodine inkorporira u jedan. To su stručna tela, a mi smo kao neko ko je na položaju, apsolutno dužni da ispoštujemo sve ono što kaže struka“, rekao je Gojković.

On je povodom navoda da bi dosadašnja Kovid bolnica trebalo da bude Gradska bolnica rekao da ne voli taj termin i da su objekti takvog tipa potrebni naseljima, na primer sa oko 50.000 stanovnika, dok Novi Sad sa više od 400.000 meštana i kao centar Vojvodine treba da ima Univerzitetski klinički centar.

Prema njegovim rečima, Pokrajina unazad nekoliko godina radi na transformaciji i opremanju KCV-a, tako da će sa blokom B i C koji su izgradnji i drugim objektima koji se zidaju ili rekonstruišu, kao i dosadašnjom Kovid bolnicom, građani Novog Sada i Vojvodine dobiti sve službe neophodne za zdravstvenu zaštitu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter