Izvor: b92
02.11.2023 u 16:26
0

OVAJ ZELENIŠ NAJVIŠE VOLITE, A NEPRAVILNO GA NEGUJETE: Kompletan vodič za negu, razmnožavanje i kako da odaberete najbolji

U svetu sobnih biljaka, filadendroni zauzimaju posebno mesto zbog svoje izuzetne lepote i relativne jednostavnosti nege.

Ovi popularni tropski zeleniši dolaze u različitim vrstama i oblicima, pružajući vlasnicima širok spektar mogućnosti za dekoraciju doma ili kancelarije..

U ovom kompletom vodiču, istražićemo sve što treba da znate o filadendronima – od odabira prave vrste za vaše potrebe, pa sve do saveta o nezi i tehnikama razmnožavanja.

Vrste filadendrona

Filadendroni su raznolika grupa sobnih biljaka, a postoje brojne vrste i sorte koje oduševljavaju ljubitelje biljaka.

 

Neke od popularnih vrsta uključuju Filadendron Monstera sa svojim neobičnim izrezbarenim lišćem, Filadendron Brazil sa zeleno-žutim listovima, i Filadendron Ksanadu sa svojim luksuznim, izrezanim lišćem. Takođe, tu je i Filadendron Birkin, koji karakterišu prepoznatljive bele trake na tamno zelenom lišću.

Ove biljke dolaze u različitim veličinama i oblicima, pružajući širok izbor za raznovrsno uređenje enterijera. Birkin filadendron posebno je privukao pažnju zbog svoje atraktivne pojave i jednostavne nege.

Nega

Filadendroni su popularne sobne biljke koje se relativno lako neguju. Za uspešan rast i održavanje, treba im pružiti svetlo, ali ne direktno sunce koje može oštetiti lišće.

Redovno zalivanje je važno, ali je bitno izbegavati preterano vlaženje zemlje, jer to može izazvati truljenje korena. Idealna temperatura je između 18°C i 24°C.

Filadendroni vole vlažnu okolinu, pa povremeno prskanje lišća ili postavljanje posuda s vodom u blizini može pomoći. Osim toga, povremeno oplodite biljku tokom proleća i leta. Redovno uklanjanje prašine s lišća održava biljku zdravom i omogućava joj bolji proces fotosinteze.

Šta raditi kada primetite žute listove

Žuti listovi na filadendronu često ukazuju na određene probleme s njegovim zdravljem i zahtevaju pažljivu negu kako bi se biljka očuvala. Evo šta treba preduzeti kada primetite žute listove:

Provera zalivanja

Prvo, ispitajte način zalivanja. Preterano zalivanje može dovesti do truljenja korena, dok nedostatak vode može uzrokovati žućenje lišća. Obezbedite ravnotežu i pazite da se saksija drenira dobro.

Određivanje svetla

Filadendroni vole svetlo, ali ne direktno sunce. Ako su izloženi previše jakom svetlu, lišće može postati žuto i izgoreti. Premestite biljku na mesto sa blažim svetlom.

Ishranja

Nedostatak hranljivih materija može takođe uzrokovati žućenje lišća. Hranite biljku uravnoteženim tečnim đubrivom tokom sezone rasta.

Provera štetočina

Štetočine poput lisnih vaši ili grinja mogu oštetiti lišće i uzrokovati žutilo. Inspekcija i primena odgovarajućeg insekticida su koraci za rešavanje ovog problema.

Uklanjanje oštećenih listova

Oštećeni žuti listovi trebaju se pažljivo odstraniti kako bi se podstakao rast novih zdravih listova.

Pravilna vlažnost

Filadendroni vole vlažnu okolinu. Povremeno prskanje lišća ili postavljanje posude s vodom u blizini može pomoći u očuvanju vlažnosti.

Pravilna briga i pažnja prema biljci obično će dovesti do oporavka i zdravih novih listova.

Održavanje

Filadendroni se lako održavaju u stanu pridržavajući se nekoliko ključnih smernica. Pružite im svetlo, ali ne direktno sunce, i održavajte temperaturu između 18°C i 24°C.

Redovno zalivanje je važno, ali pazite da se zemlja ne previše natopi, često je bolje zalivati manje, ali češće. Prskanje lišća ili postavljanje posuda s vodom u blizini pomaže u očuvanju vlažnosti. Tokom proleća i leta, hranite ih uravnoteženim tečnim đubrivom.

Uklanjajte prašinu s lišća kako bi se omogućila bolja fotosinteza. Povremeno presađivanje, kada biljka preraste saksiju, takođe je važno za njen zdrav rast.

Kako oporaviti filadendron

Ako želite oporaviti filadendron, prvo identifikujte problem – bilo da je u pitanju nepravilno zalivanje, nedostatak svetla ili prisustvo štetočina.

Prilagodite uslove: obezbedite dovoljno svetla bez direktnog sunca, umereno zalivajte, i očistite biljku od prašine. Uklonite oštećene i žute listove, podstičući rast novih. Ako je filadendron pretrpeo ozbiljnu štetu, razmotrite presađivanje u svežu zemlju.

Redovna hranljiva đubriva mogu poboljšati opšte zdravlje biljke. Praćenje promena i prilagođavanje nege su ključni da biste pomogli filadendronu u njegovom oporavku.

Razmnožavanje

Razmnožavanje filadendrona je moguće na nekoliko načina, ali najčešći je putem reznica. Za to uzmite zdravu grančicu, odsecite je ispod čvora ili čvorića, a zatim je postavite u vlažnu zemlju ili vodu.

Korenje će se razviti nakon nekoliko nedelja. Takođe je moguće razmnožavanje putem vazdušnih slojeva, kada se grana sa posebnim urezima ili ranama savije i prekrije zemljom dok ne razvije korenje.

Ovaj metod zahteva više vremena, ali je takođe efikasan. Razmnožavanje filadendrona omogućava vam da stvorite nove biljke iz matične biljke i proširite svoju kolekciju kojoj će se vaši prijatelji diviti.

Filadendron puzavica

Filadendron puzavica, poznata i kao „zlatna loza,“ je popularna sobna biljka poznata po svojoj izdržljivosti i dekorativnom lišću.

Ona je puzavica koja može rasti i do nekoliko metara u dužinu. Njeni listovi su srcolikog oblika, zeleni sa belim ili žutim šarama, što je čini atraktivnom biljkom za dekoraciju enterijera. Filadendron puzavica je jednostavna za održavanje i trpi različite uslove osvetljenja i temperature.

Takođe je poznata po svojoj sposobnosti da čisti vazduh od štetnih supstanci, što je dodatni benefit za unutrašnju sredinu. Ova biljka je odličan izbor za početnike i iskusne ljubitelje sobnih biljaka i može oplemeniti vaš prostora na toliko različitih načina. Odličan je izbor ukoliko želite da unesete malo raskošnog zelenila u svoj životni ili radni prostor.

Da li filadendron cveta

Filadendroni, uključujući i filadendron puzavicu, su biljke koje se uglavnom gaje zbog svojih atraktivnih lišća, a ne zbog cvetanja.

U stvarnosti, filadendroni retko cvetaju unutar kućnih uslova. Kada se dogodi cvetanje, cveće je često neugledno i male veličine, često skriveno unutar lišća. Većina vlasnika filadendrona fokusira se na očuvanje zdravog lišća, jer su njihovi listovi u raznim oblicima i nijansama, često sa šarama ili prugama, što ih čini dekorativnim biljkama.

Dakle, dok filadendroni mogu cvetati, to nije njihova primarna atrakcija, već se cene zbog svojih zelenih raskošnih listova.

Zašto filadendron plače

Filadendroni, uključujući filadendron puzavicu, nisu poznati po tome da „plaču“ na isti način kao neke druge biljke. Biljke poput bambusa mogu otpustiti kapljice vode kroz lišće, stvarajući efekat „plačuće“ biljke. Međutim, filadendroni to ne čine.

Ipak, mogu se pojaviti kapljice vode na lišću nakon zalivanja ili prskanja, ali to je obično posledica kondenzacije ili viška vode na površini lišća, a ne „plakanja“ biljke, u aktivnom smislu. Filadendroni su prepoznatljivi po atraktivnom lišću, ali ipak nisu poznati po ovoj karakterističnoj osobini koja podrazumeva plakanje.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter