Izvor: bsc happy
01.12.2023 u 10:31
0

SAVETI OD ŽIVOTNE VAŽNOSTI : Pelene, kapsule za aparate za kafu sijalice….evo kako ih reciklirati i sačuvati okolinu

Mnoge kompanije koje proizvode kapsule za kafu pokrenule su inicijative za prikupljanje kako bi od ostataka kafe napravili kompost i ponovo iskoristili plastične kutije za nova pakovanja. Ali ako želite da ih sami reciklirate, otvorite ih i ispraznite pre nego što ih bacite. Ostaci kafe idu u organsku (braon) ili zaostalu (sivu) posudu, a kapsule u plastičnu kantu. Takođe možete razmotriti kompostirajuće kapsule za kafu napravljene od morskih algi, zrna pirinča ili voćnih ljuski.

UGROŽEN IM JE EKOSISTEM: Šta da radite ako vidite nepomičnog ježa ovih dana, Ne bacajte ga, evo šta se dešava

Jedine sijalice koje se ne mogu reciklirati su tradicionalne žarulje sa žarnom niti. Sve ostale (halogene, niske potrošnje i LED) mogu da se recikliraju, ali je najbolje da to prepuste stručnjacima. Sijalice možete odneti do najbližeg centra za reciklažu u supermarketu ili tržnom centru. Zabranjeno je bacanje u zelenu ili staklenu posudu!

Pelene za jednokratnu upotrebu ne mogu se reciklirati jer sadrže organske ostatke. Idealno bi stoga bilo izabrati alternative čija se tkanina može ponovo koristiti. Na ovaj način ćemo izbeći da više plastike završi u našem tlu i morima. Ako ipak izaberete pelene za jednokratnu upotrebu, trebalo bi da ih bacite u sivi kontejner (običan otpad).

Tamponi, obloge i menstrualne čašice su u istoj kategoriji kao i pelene. Čak i ako izaberete tampone koji ne sadrže plastiku, kada se koriste, trebalo bi da idu u običnu, sivu ambalažu. Za jastučiće i čaše, isto važi. Od ova tri menstrualna proizvoda, šolja je ekološki najodgovornija, ali možete ići i dalje i nositi platnene obloge za višekratnu upotrebu.

Iako je najčešći impuls bacanje kroz lavabo, ulje za kuvanje (maslinovo, suncokretovo, avokado…) treba reciklirati. Može se ponovo koristiti za izradu različitih materijala. Sačekajte da se ohladi i čuvajte u zatvorenoj staklenoj posudi. Zatim ga dovedite do čiste tačke. Ako je ulje industrijsko, kozmetičko ili motorno ulje, sledite isti postupak, ali ga nikada ne mešajte sa uljem za kuvanje.

U supermarketima ili tržnim centrima postoje posebni kontejneri za nošenje istrošenih baterija radi njihovog pravilnog tretmana. Nikada ih ne bacajte u drugu vrstu kontejnera jer, osim što stvaraju otpad koji se ne može odvojiti, ispuštaju jedinjenja koja veoma zagađuju prirodu.

Kao i drugi sanitarni i higijenski proizvodi, kao što su kondomi ili vlažne maramice, pamučni brisevi mogu izazvati ozbiljne probleme ako se bace u toalet. Njihovo mesto je sivi kontejner: onaj za otpad koji se ne može reciklirati. Što se tiče pamučnih štapića, možete ih u potpunosti zameniti i koristiti druga sredstva za čišćenje ušiju, poput vrućih vlažnih krpa.

Iako je njihov glavni materijal plastika, četkice za zube nisu kontejneri i ne mogu da idu u žuti kontejner za praznu plastičnu ambalažu. Trebalo bi da idu u običan, sivi kontejner. Razmislite o kupovini četkica za zube od drugih materijala: drveta, kokosa ili bambusa.

Osim ako nisu napravljene od termo papira, kao što je faks papir, karte i računi idu u posebnu kantu za papir. U mnogim slučajevima, ova kanta je plava. Što se termo papira tiče: njegove komponente reaguju na proces reciklaže i mogu izazvati probleme, pa ih najbolje baciti u sivu kantu.

Možda izgledaju kao plastične, ali nisu. Ne bacajte ih u žuti kontejner. I negativi i slajdovi bi trebalo da odu na mesto reciklaže u vašem lokalnom supermarketu ili tržnom centru. Međutim, pre nego što ih se rešite, razmislite o mogućim alternativama, kao što je da ih donirate nekoj prodavnici ili napravite neku vrstu kreativnog kolaža za ukrašavanje kuće.

Ovo je vrsta plastike koja se može reciklirati, pa ide u žuti kontejner. Međutim, preporučujemo vam da nabavite šolju za višekratnu upotrebu od bambusa ili silikona, a kada naručujete piće, zamolite baristu da je stavi tamo.

Žvakaća guma se ne može reciklirati. Jedina stvar koju možete da uradite je da izbegnete da ga bacite na zemlju jer mnoge male životinje poput ptica i glodara mogu da se zaglave za njih i pronađu korpu za otpatke u koju će je baciti.

Čak i ako su napravljene od plastike, aluminijuma ili kartona, prazne posude za lekove moraju da se odnesu na posebna sabirna mesta kao što su ona koja se obično nalaze u apotekama, bolnicama i zdravstvenim centrima. Ovi materijali su bili u kontaktu sa hemijskim supstancama u leku. Zbog toga mogu na opasan način reagovati na proces reciklaže, pa čak i kontaminirati ceo kontejner.

Šta da radite sa svojim starim, možda pokvarenim mobilnim telefonom? Probajte u prodavnici elektronike, možda još uvek imaju koristi od toga. Mnogi vam čak daju popust na kupovinu novog mobilnog ako isporučite stari. Druga opcija je mesto za reciklažu, baš kao i ono gde biste doneli svoje baterije.

Pokušajte da saznate da li i gde se u vašem gradu nalaze određeni kontejneri za tekstil. Ako ih nema, odložite stare tkanine i odeću na punktove za reciklažu, kako bi na taj način stigli do reciklaža tekstila.

Pluta je prirodan i održiv proizvod koji potiče od kore drveća. Organski je, biorazgradiv i kompostovan. Njegovo mesto je u smeđoj ili organskoj posudi, ili, ako je nemate u blizini

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter