Izvor:
26.04.2017 u 02:50
0

BORBA PROTIV ZAGAĐENJA: U kineskom gradu sagradili VERTIKALNE ŠUME! (VIDEO)

Kineski grad Nanđing, kao i brojni drugi delovi te velike zemlje, bori se sa zagađenim vazduhom. Aktuelni indeks kvaliteta vazduha u tome gradu iznosi 154 (na skali do 500), što se smatra nezdravim posebno za ljude sa bolestima respiratornog sistema.

Viziju rešenja koje bi moglo da pomogne u smanjenju zagađenja ponudila je italijanska firma "Stefano Boeri arkiteti", koja je najavila izgradnju dva nebodera prekrivena drvećem i drugim rastinjem.

Ukupno 1.100 stabala i 2.500 različitih žbunastih biljaka na balkonima i krovovima ovih nebodera stvorilo bi svojevrsnu vertikalnu šumu.

Dva nebodera sa 6.000 kvadratnih metara površine pod vegetacijom mogla bi da apsorbuju 25 tona ugljen-dioksida godišnje, i da svakog dana proizvedu oko 60 kilograma kiseonika.

Nakon što su slične zgrade izgrađene u Milanu i Lozani, ovo će biti treći ovakav kompleks, koji bi trebalo da bude završen sledeće godine. Viši toranj, u kome će se uz poslovne prostore naći muzej i škola, trebalo bi da bude visok 200 metara. U nižoj zgradi, visine 108 metara, nalaziće se hotel.

Iako se sada grade samo dva nebodera, arhitekta Stefano Boeri želi da u Nanđingu izgradi ceo šumski grad.

Izvor:b92.net
Foto:Twitter / techieexpert

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter