Izvor:
31.05.2017 u 01:59
0

DA LI STE SE IKADA ZAPITALI: Čemu služi udubljenje izbeđu nosa i usta?

Objašnjenje je povezano s načinom na koji nam se lice oblikuje tokom razvoja u materici.

Svi imamo malo, neobično udubljenje odmah ispod nosa, na sredini, iznad gornje usne. Biologe je dugo mučilo pitanje zašto ih imamo. Konačno postoji odgovor.

Stručno rečeno, radi se o filtrumu koji za ljudsko lice gotovo da znači isto što nos ili oči. Ali, šta je filtrum i zašto ga imamo? Prema dostupnim podacima, objašnjenje je povezano s načinom na koji nam se lice oblikuje tokom razvoja u materici.

Filtrum označava lokaciju na kojoj se različiti delovi lica spajaju u jedno.

Tri glavna dela slagalice susreću su na gornjoj usni, formirajući udubljenje koja se zove filtrum – objašnjava dr Majkl Mosli u videu BBC-jevog programa “Inside the Human Body” (Unutar ljudskog tela).

Razvoj lica dešava se između drugog i trećeg meseca trudnoće, a ako se lice ne oblikuje tokom tog perioda, zbog genetičkih ili drugih razloga, onda nikada neće.

Prvo se oblikuju nozdrve i usne. Kada one dođu na mesto, pojavljuje se filtrum. Ponekad se nos i usne ne formiraju pravilno zbog čega se stvara rascep usne.

Ljudi nisu jedini koji imaju filtrum, mnogi sisari imaju ovo udubljenje.

Baš kao i kod čoveka, i kod drugih primata, filtrum je beskoristan. Izuzetak su psi i mačke kojima je čulo mirisa znatno pojačano upravo zbog filtruma.

Izvor: Telegraf.rs/Business Insider
Foto: pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter