Izvor:
14.06.2019 u 14:06
0

ISTRAŽIVANJA SU POKAZALA: Dobra doza sarkazma je zdrava!

Sarkazam – često ismevan kao najniži oblik duhovitosti, u stvari čini ljude pametnijim i kreativnijim. Istraživači sa vodećih svetskih univerziteta sproveli su niz testova koji su pokazali da su oni koji smišljaju sarkastične komentare, kao i oni kojima su ovi komentari upućeni, i do tri puta kreativniji.

Prema podacima istraživanja, dobra doza sarkazma je zdrava zato što smišljanje i razumevanje sarkastičnih komentara tera mozak da se prebaci na apstraktno razmišljanje, koje stimuliše kreativnost. Istraživači upozoravaju da poslovne strategije osmišljene da eliminišu sarkazam na radnim mestima mogu da smanje produktivnost i profit.

Dr Li Huang, koji je vodio istraživanje, izjavio je: Otkrili smo da sarkazam može da podstakne kreativnost, rađanje ideja i pronalaženje novih i korisnih rešenja za neki problem. Kao što je i Oskar Vajld smatrao, sarkazam možda predstavlja nizak oblik duhovitosti, ali takođe predstavlja i viši način razmišljanja. Uprkos tome što je sarkazam najčešća forma verbalne ironije koja se koristi da prenese maskirano neodobravanje, prezir i kritiku, vrlo malo istraživanja je sprovedeno da bi se otkrio njegov efekat.

Istraživači su sproveli niz ekperimenata u kojima je učestvovalo više od 300 muškaraca i žena. Svaki je osmišljen da testira uticaj smišljanja i dobijanja sarkastičnih komentara na kreativnost.

U jednom eksperimentu ljudi su bili izloženi sarkastičnim i iskrenim komentarima, a onda bi radili psihološki test koji je uključivao kreativnost. Pokazali su im sliku na kojoj se nalazilo nekoliko objekata – sveća, kutija eksera i kutija šibica – koja se nalazila na stolu do zida.

Učesnici su morali da smisle kako da zakače sveću za zid tako da ona gori, ali da vosak ne kaplje po stolu. Rešenje je zahtevalo da se isprazni kutija eksera, zatim bi se ta kutija zakucala za zid i sveća bi se stavila unutra. Smatra se da test meri kreativnost zato što zahteva sposobnost da uočite i druge funkcije koju objekti mogu da imaju, ne samo one primarne.

Rezultati su pokazali da je 75 odsto onih koji su bili meta sarkastičnih komentara došlo do tačnog rešenja, u poređenju sa 25 odsto onih koji su bili izloženi iskrenim komentarima. Nekih 64 odsto od onih koji su smišljali sarkastične komentare su takođe bili u pravu, u poređenju sa 30 odsto onih iz kontrolne grupe.

Pokazali smo da je kreativnost pojačana pod uticajem svih tipova sarkazma, od sarkastične ljutnje i kritikovanja do sarkastičnih komplimenata i zadirkivanja, naveli su istraživači. Čini se da sve forme sarkastičnih razmena treniraju mozak, ne samo sarkastična ljutnja ili kritikovanje. Oni veruju da je to slučaj zato što razumevanje sarkazma zahteva razumevanje kontradiktornih rečenica, kao što je, na primer, reći nekome ko se očigledno odmara – Nemoj da preteraš sa radom.

Ovo prebacuje mozak na apstraktno razmišljanje, a istraživači su istakli da će biti potrebne decenije rada da bi se dokazalo da apstraktno razmišljanje povećava kreativnost.

Izvor: Opusteno.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter