Izvor: Happy BSC
25.09.2021 u 17:10
0

NEVEROVATNO! Ova bića imaju bolje pamćenje od čoveka!

Prema najnovijoj naučnoj  studiji, hobotnice se mogu sećati događaja sve do poslednjih nekoliko dana života.

Smatra se da je ovo istraživanje dokazalo da se kod ovih  životinja  pamćenje na određene događaje ne pogoršava kako stari.

PROČITAJTE JOŠ: ZAGONETKA KOJA JE ZAPALILA INTERNET: Da li možete da je rešite?

Testovi pamćenja sprovedeni su na 24  hobotnice – polovina ih je imala 10-12 meseci (dakle ne sasvim odrasle), dok su ostale imale između 22 i 24 meseca (ekvivalentno čoveku u 90 -im godinama).

•  Naučene su da priđu lokaciji u svom rezervoaru označenom crno -belom zastavicom. 

• Ponuđene su im dve vrste hrane, postavljene na različitim lokalitetima, a označene zastavicama.  

• Na jednoj lokaciji se vijorila zastava kod  ne baš tako omiljenog obroka-kraljevskog račića. 

PROČITAJTE JOŠ: OVO JE LISTA NAJBIZARNIJIH I NAJSKANADALOZNIJIH POJAVA NA SVETU! Događaji i običaji o kojima se malo zna!

• Svaka tri sata, tokom četiri nedelje, nudili su im žive račiće sa druge lokacije sa drugom zastavom.  Sipe više od račića  ole da jedu škampe. 

• Dve lokacije za hranjenje bile su različite svaki dan kako bi se utvrdilo da nisu učile mehanički, po šablonu. 

• Posmatrale su koja će se hrana gde i kada prva pojaviti,  te su to mogle da utvrde po zastavicama koje su se vijorile.  

Istraživači su posmatrali  hobotnice kako bi videli koliko ova životinja  može da se seti gde joj se nalazila omiljena hrana, a gde ona manje privlačna. 

PROČITAJTE JOŠ: KAD TI ĐAVO LEGNE NA GRUDI: Čudan fenomen-paraliza sna

Rezultati su pokazali da, dok se ljudsko epizodno pamćenje – sećanje na iskustva iz određenog vremena i mesta – s godinama smanjuje, sećanje hobotnice se nikako ne menja. 

Kod ove vrste životinja vertikalni režanj mozga  je povezan s učenjem i pamćenjem i to se ne pogoršava do poslednjih dana života.

Dr Alekandra Šnel, sa odseka za psihologiju Univerziteta u Kembridžu, autorka ove zanimljive studije je rekla:  

– Hobotnice mogu da se sete šta su jele, gde i kada, i da to koriste za usmeravanje svojih odluka o hranjenju u budućnosti. Ono što je iznenađujuće je da one ne gube ovu sposobnost sa godinama, uprkos pokazivanju drugih znakova starenja, poput gubitka mišićne funkcije i apetita.

PROČITAJTE JOŠ: DVA PUTA GODIŠNJE IH OPERITE: Četiri trika pomoću kojih će tepisi mirisati na SVEŽINU i čistoću

Dr Šnel je rekla:

-Stare hobotnice su bile dobre baš kao i mlađe u memorijskom zadatku – u stvari, mnoge starije su se bolje pokazale na testu.  Mislimo da bi  im ova sposobnost mogla pomoći u divljini da se sete sa kim su se parile i da se ne bi  vraćale  istom partneru.

Studiju su uradili istraživači sa Univerziteta u Kembridžu, Morske biološke laboratorije u Voods Holeu u Massachusettsu i Univerziteta u Caenu, Francuska.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter