Izvor: ONA
26.09.2023 u 10:50
0

ROLERI PONOVO POPULARNI: Koji mišići rade i koliko kalorija se sagori?

Vožnja rolera je u poslednje vreme "oživela" i ponovo postala popularna, a za to se, naravno, možemo zahvaliti društvenim mrežama. No, da li je u pitanju samo trendi zabava ili efikasan trening? Pokušaćemo da razrešimo dilemu.

Rolanje apsolutno može biti dobra vežba koja poboljšava snagu, ravnotežu, stabilnost i kardiovaskularnu izdržljivost.

Efekat na mišiće

Vožnja rolera uglavnom radi na mišićima vaših kukova i nogu – gluteus, kvadriceps, tetive i potkolenice će dobiti „dobru porciju napora“.

Vožnja rolera posebno utiče na gluteus i to na sledeći način – pošto odguravanje nije ravno unazad, već malo u stranu, potpunije aktivirate svoj gluteus maksimus, čija je funkcija da ispruži i bočno rotira kuk. Kada se odgurnete, takođe se u velikoj meri oslanjate na svoj gluteus medijum.

Ova saradnja gluteusnih mišića ne samo da može pomoći u stvaranju estetski dobro izbalansiranog kuka, već će proizvesti bolju stabilnost tela, pa čak i smanjiti bol u leđima uzrokovan mišićnom neravnotežom.

Roleri takođe „izazivaju“ vašu ravnotežu i u velikoj meri se oslanju na mišiće vašeg jezgra (trbušne mišiće).

Pokušaj da zadržite kontrolu na nestabilnim točkovima „poziva“ vaš srednji deo da se stabilizuje, reaguje i prilagodi promenljivim stimulusima dok se krećete kroz prostor. U međuvremenu, vaši kičmeni erektori, rektus abdominus i mišići rotatori vašeg abdomena i donjeg dela leđa igraju ulogu u održavanju uspravnog položaja.

TAJNA FENOMENALNOG IZGLEDA DŽENIFER ANISTON: Evo kako se hrani i vežba glumica koja je u 54. godini u top formi

Kalorije

Ukoliko ste dovoljno vešti da održavate donekle energičan tempo, ova vežba može biti apsolutni sagorevač kalorija.

Rolanje ima ocenu intenziteta od sedam metaboličkih ekvivalenata (MET), što ga čini uporedivim sa grupnim biciklizmom ili umerenim naporom na mašini za veslanje.

Osoba od 73 kilograma koja vozi rolere konstantnim intenzitetom tokom 30 minuta mogla bi očekivati da će sagoreti oko 267 kalorija, prenosi „Healthline“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter