Izvor: HappyBSC
10.08.2023 u 12:11
0

EVO ZBOG ČEGA TREBA KONZUMIRATI PAPRIKU: Zdravi i puni energije za tili čas

Paprika je jedna od najpopularnijih vrsta povrća u svetu, a uz to ju je lako i uzgojiti. Svaki vrt u koji se zasadi obogaćuje širokom paletom sorti i boja koje variraju od zelene, žute, narandžaste, crvene, ljubičaste ili smeđe.

Jedan od razloga zašto je omiljena je i njen ukus zbog kojeg je deo mnogih sirovih i kuvanih jela te predstavlja nezamenljiv začin.

Istorijski ostaci iz Perua ukazuju na to da su se u Srednjoj i Južnoj Americi konzumirale još pre 9600 godina. Kolumbo ih je doneo u Evropu 1493. gde su vrlo brzo proširene i kultivisane. Danas se u svetu uzgaja oko 50 sorti paprika. Osim primamljivog ukusa, imaju i posebne lekovite odlike zbog kojih su dobrodošle.

GRČKA PITA SA FETA SIROM: Hrskava i preukusna, osvojiće vas na prvi zalogaj (RECEPT)

100 g sveže crvene paprike sadrži 92% vode, 6 grama ugljikohidrata, 0,99 grama belančevina, 0,3 grama masti i 1,2 grama dijetetskih vlakana. Paprika je izvrstan izvor vitamina A, C i B6. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, vitamina B2 (riboflavin), B3 (nijacin), B5 (pantoten), B9 (folacin) te vitamina K, mangana i magnezijuma. Što je paprika zrelija, viši je nivo vitamina i minerala. Paprika sadrži 4 puta više vitamina C od narandže i preko 30 nutrijenata iz skupine karotenoida. Sinergija vitamina A i C te  karotenoida likopena daje paprici antioksidativnu moć i svrstava je u supernamirnice.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter