Izvor: Happy BSC Portal/Informer.rs
10.12.2023 u 07:49
0

ISTRAŽIVANAJ OTKRILA: Laneno seme pomaže smanjenju rizika od raka dojke

Istraživanja objavljena u časopisu "Microbiology Spectrum"su pokazala da lanene semenke mogu smanjiti rizik od razvoja raka dojke.

Istraživači iz Nebraske i Kanade dali su ženkama miševa rastvor ulja od lanenog semena, koje sadrži lignane, jedinjenje koje se nalazi u hrani bogatoj vlaknima poput žitarica, semena, orašastih plodova i pića poput kafe.

Otkrili su da je pokrenuo vezu između mikrobioma creva i mikroRNK mlečne žlezde (miRNA), koje su povezane sa rastom ćelija raka dojke.

Glodari koji su dobijali laneno ulje, imali su manje šanse da razviju rak dojke. Istraživači su rekli da bi ovi nalazi mogli dovesti do novih preporuka o ishrani za prevenciju raka dojke, najčešćeg raka u SAD, koji pogađa skoro 300.000 Amerikanki svake godine.

Dr Elena M. Komeli, autor studije i docent na Odeljenju za nauke o ishrani na Univerzitetu u Torontu, rekla je:

– Ako se ovi nalazi potvrde, mikrobiota postaje nova meta za prevenciju raka dojke putem dijetetskih intervencija.

Pixabay

Prethodna istraživanja su pokazala da lignani imaju antiinflamatorna svojstva i uzrokuju da telo proizvodi manje estrogena, što dovodi do manjeg rizika od raka dojke.

Istraživači su hranili ženke miševa rastvorom lignana lanenog semena, tokom tri nedelje i otkrili da su izazvali reakciju u cekalnom crevu, delu debelog creva nalik kesici, koji razdvaja tanko i debelo crevo.

Kada laneno seme uđe u mikrobiom creva – mrežu bakterija koje žive u digestivnom traktu i pomažu nam da se borimo protiv infekcija i regulišemo apetit – ono šalje signale miRNK u mlečnim žlezdama, koje dovode do manje šanse za razvoj ćelija raka dojke.

Dr Dženifer Auhtung, autorka časopisa koja je radila na radu i docent na Univerzitetu Nebraska – Linkoln, rekla je:

– Mikrobiota gastrointestinalnog trakta igra važnu ulogu u modifikaciji mnogih komponenti naše ishrane kako bi uticala na ljudsko zdravlje. U ovoj studiji pronašli smo korelaciju između ishrane obogaćene lanenim semenom, sastavom mikrobiote cekalnog creva i profila mirna u mlečnoj žlezdi koji regulišu mnoge puteve, uključujući i one koji su uključeni u razvoj raka. Ova preliminarna studija podržava dalje istraživanje uloge koju mikrobiota igra u pristupima ishrani za smanjenje faktora rizika povezanih sa bolešću.

Pokazalo se da lignani uzrokuju da žene koje su prošle kroz menopauzu, proizvode manje aktivne oblike estrogena, za koje se veruje da smanjuju rizik od raka dojke.

Ostale žitarice kao što su ječam, heljda, proso, ovas, raž i pšenica takođe sadrže visoke nivoe lignana. Takođe ih ima u izobilju u drugim orašastim plodovima i semenkama, kao i pićima poput kafe, čaja i vina.

Nova studija potvrđuje druge nedavne nalaze koji sugerišu da laneno seme smanjuje rizik od raka.

Studija iz 2021. na preko 400 ljudi objavljena u časopisu „Clinical Nutrition Research“, na primer, otkrila je da lignani rezultiraju manjim šansama za rak dojke.

Neka istraživanja su takođe sugerisala da laneno seme smanjuje stopu rasta ćelija raka prostate.

NAMIRNICE KOJE NAS ŠTITE OD PREHLADE: Bogate vitaminom C

Takođe se pokazalo da laneno seme leči probavne tegobe, kao što je zatvor, i snižava LDL (loš) holesterol, smanjujući rizik od dijabetesa i srčanih oboljenja.

Laneno seme je bogato polinezasićenim mastima, vlaknima, manganom, magnezijumom, cinkom, vitaminom B6, gvožđem i folatom, koji poboljšavaju metabolizam, varenje i imunitet.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter