Izvor: Happ BSC Portal/Informer.rs
10.12.2023 u 08:46
0

STRUČNJACI SU SE SLOŽILI: Ovo su najzdravija alkoholna pića

Lekari navode da se crveno vino smatra najzdravijim alkoholnim pićem.

Omar Musa, gastroenterolog i hepatolog na klinici Mejo, ističe da je alkohol alkohol, bez obzira na njegov oblik. Bilo da je u pitanju 10 krigli piva, 5 čaša vina ili dve čašice, piše The Healthy.

Iako nijedan oblik alkohola nije zaista „zdrav“ u konvencionalnom smislu, dr Musa i njegove kolege lekari sugerišu da bez obzira da li ste ljubitelj vina, piva ili koktela, određene vrste alkohola mogu predstavljati manji rizik po vaše zdravlje ako ih konzumirate umereno.

Crveno vino se često smatra najzdravijim alkoholnim pićem, uglavnom zbog svojih antioksidativnih svojstava.

Umerena konzumacija crnog vina povezana je sa smanjenim rizikom od srčanih oboljenja jer antioksidansi iz crvenog grožđa, kao što je resveratrol, mogu pomoći u očuvanju krvnih sudova u vašem srcu.

Pixabay

Međutim, upozorava Nensi Ro, hepatolog sa Univerziteta Raš, važno je da se ovom izboru pristupi svesno i oprezno.

– Postoje mnoge studije koje pokazuju da bilo koji alkohol bilo koje vrste može povećati komplikacije povezane sa jetrom – primećuje dr Ro.

Ona dodaje da bi antioksidansi u crnom vinu mogli pozitivno uticati na zdravlje jetre za one sa zdravom jetrom, ali naglašava:

– Umerenost je veoma važna. I dalje morate uvažiti bezbednu konzumaciju alkohola.

Kada birate crno vino, izbor suve sorte može biti dobra strategija jer „suvo“ znači manje slatko vino na skali. To znači da unosite manje šećera i manje kalorija, što je bolje za vaš šećer u krvi, kvalitetan san, kožu i još mnogo toga.

Svetlo pivo može biti atraktivna opcija ako pazite na unos kalorija, ali i dalje želite da uživate u pivu.

Majk Sevilja, lekar porodične medicine, primećuje:

– Uopšteno govoreći, zdravija piva su ona klasifikovana kao svetla, koja imaju niži sadržaj kalorija i alkohola.

Kada su u pitanju alkoholna pića kao što su votka, džin, rum i tekila, dr Sevilja sugeriše da su ova bistra pića dobar izbor za one koji paze na unos kalorija i ugljenih hidrata.

ISTRAŽIVANAJ OTKRILA: Laneno seme pomaže smanjenju rizika od raka dojke

U svom čistom obliku, ova žestoka pića ne sadrže ugljene hidrate i generalno imaju manje kalorija od drugih vrsta alkoholnih pića. To ih čini boljom opcijom za one koji žele da uživaju u piću bez preopterećenja kalorijama.

Međutim, ključni faktor koji treba uzeti u obzir kod žestokih pića su sokovi i sirupi sa kojima ih mešate jer mogu biti puni kalorija.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter