Izvor: VIJESTI
18.04.2024 u 21:53
0

FUNKCIONALNI ALKOHOLIZAM: Sve izgleda kao da je u redu, ali nije

Klasična slika alkoholičara je obično neko ko uvek previše pije i čiji se život zbog toga raspada. Ali to nije uvek slučaj.

Ovo su znaci koji otkrivaju da ste „alkoholičar sa visokim funkcionisanjem“, koji nosi visok rizik od bolesti jetre, pankreatitisa, karcinoma, oštećenja mozga, ozbiljnog gubitka pamćenja i visokog krvnog pritiska.

Klasična slika alkoholičara je obično neko ko uvek previše pije i čiji se život zbog toga raspada. Ali to nije uvek slučaj.

Neki ljudi su očigledno dobro iako zloupotrebljavaju alkohol. Stručnjaci ove ljude nazivaju funkcionalnim ili visokofunkcionalnim alkoholičarima.

Oni objašnjavaju da je reč o društveno neprimetnim ljudima koji na poslu i kod kuće funkcionišu zadovoljavajuće, a često i više nego zadovoljavajuće. Neposredna okolina ih ne doživljava kao pijance već kao ljude „koji vole da piju”.

Takvi obično piju u određenim prilikama, ali posle njih „ne znaju za sebe od količine popijenog alkohola”. Ima i drugih koji redovno piju čašu ili dve vina, šest večeri nedeljno. I jedni i drugi se svrstavaju u funkcionalne alkoholičare.

Funkcionalni alkoholičar može biti odgovoran i produktivan na poslu, čak i na poziciji moći. On funkcioniše u svojoj porodici, sa prijateljima i u društvu, a njegov poslovni i privatni uspeh bi mogao da navede ljude da previde njegovu sklonost piću.

On takođe može biti u poricanju i misliti: „Imam odličan posao, plaćam račune i imam mnogo prijatelja; zato nisam alkoholičar. Takođe bi mogao da traži izgovore kao što su: „Pijem samo skupo vino, ili „Nisam sve izgubio ili pretrpeo neuspehe zbog pijenja“, kaže Sara Alen Benton, savetnica za mentalno zdravlje i autorka knjige „Razumevanje visokofunkcionalnog alkohola“.

Znaci koji ukazuju na funkcionalnog alkoholičara

„Visoko funkcionalna osoba sa zloupotrebom alkohola obično doživljava umerene do vrlo male posledice povezane sa zloupotrebom alkohola, ali uprkos tome što ima manje posledica, visokofunkcionalni alkoholičar se i dalje oslanja na alkohol da bi obavio svakodnevne zadatke i zavisi od intenzivne želje za alkoholom, koja u dugoročno narušava njegovo zdravlje i dobrobit“, kažu dr Britani E. Brajant i dr Lindsi M. Skuelja.

Često može biti teško prepoznati problem pijenja kod funkcionalnih alkoholičara.

Znakovi koju na to ukazuju su sledeći:

– ne mogu da kontrolišu i prestanu da piju alkohol

– već su imali pravne probleme u vezi sa pićem

– piju sami, kriju svoje piće od drugih ili im je potreban alkohol pre nego što prisustvuju društvenim događajima

– postanu ljuti kada drugi dovode u pitanje njihove navike pijenja

– piju alkohol da bi se izborili sa stresom ili negativnim emocijama

– imaju krizne simptome kada ne piju – drhtavicu, razdražljivost, nemir, otežano spavanje i mučninu

Znaci upozorenja koji mogu otkriti zloupotrebu alkohola:

– uvek se šale kada je reč o alkoholizmu

– gube prijatelje ili imaju problem sa pićem, ali ne odustaju od alkohola

– potreban im je alkohol da bi se opustili ili „stekli“samopouzdanje

– piju ujutru ili kad su sami

– zaboravljaju šta su radili dok su pili

– poriču da piju, kriju alkohol ili se ljutite kada se suoče sa pitanjima o alkoholizmu

– voljeni su zabrinuti ili nalaze opravdanje za njihovu potrebu za pićem

Iako se može činiti da funkcionalni alkoholičari imaju kontrolu, oni mogu da dovedu sebe ili druge u opasnost pijući i vozeći ili, na primer, upuštajući se u rizično seksualno ponašanje.

Obilno pijenje ima mnogo drugih rizika – bolesti jetre, pankreatitisa, kancera, oštećenja mozga, ozbiljnog gubitka pamćenja i visokog krvnog pritiska.

„Takođe su pod povećanim rizikom od smrti u saobraćajnim nesrećama ili su u pitanju samoubistva. Pored toga, bilo kakva zloupotreba alkohola povećava šanse za nasiljem u porodici, zlostavljanjem i zanemarivanjem dece i fetalni alkoholni sindrom (grupa urođenih mana koji se mogu javiti ako trudnica pije alkohol)“, kaže savetnica za mentalno zdravlje“ Sara Alen Benton.

Koliko alkohola je previše? 

Dr Robert Hebner, iz američkog Nacionalnog instituta za zloupotrebu alkohola i alkoholizam, upozorava da „nije moguće piti puno i zadržati veliku odgovornost tokom dužeg vremenskog perioda“. On dodaje da ako neko mnogo pije, to će ga sustići, kad tad, prenose Vijest.me.

Opijanje za žene je više od tri pića dnevno ili sedam nedeljno. Za muškarce je četiri ili više dnevno ili 14 nedeljno. Ako pijete preko dnevne ili nedeljne granice, smatrate se velikim pijancem i potrebna vam je pomoć da prestanete. Lečenje visokofunkcionalnog alkoholičara je isto kao i za bilo koju drugu vrstu zavisnosti.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter