Izvor: Happy BSC Portal/
10.12.2023 u 13:05
0

KADA BUDETE JELI POMORANDŽU, KORU NEMOJTE BACATI: Evo kako da je iskoristite

Sezona citrusa je stigla.

Uskoro će svaki dom biti preplavljeni svim vrstama agruma poput pomorandže, limuna i svih drugih dobrota bogatih vitaminima. Svi volimo da uživamo u naletu sočnih ukusa narandže, ali na kraju odmah odbacimo koru.

Kada sledeći put budete jeli pomorandžu, koru nemojte bacati, jer se kore mogu koristiti na mnogo načina.

Prednosti kore

Narandže su poznate po svom bogatom sadržaju vitamina C, ali malo ljudi zna da su one bogat izvor vitamina C zajedno sa pulpom i korom! Pošto su bogate polifenolima, biljnim jedinjenjem, kore pomorandže su dobre za borbu protiv hroničnih bolesti kao što su dijabetes i gojaznost. Prema istraživanjima, kora ima veći sadržaj polifenola od samog voća!

Pixabay

Dobra je za kožu

Visok sadržaj limunske kiseline prisutne u kori ploda je dobar za osvetljavanje kože. Pravljenje praha od kore pomorandže kod kuće je vrlo jednostavno i deluje kao odlično sredstvo za sunčanje jer prirodno ulepšava kožu. Osušite malo kore na suncu i mešajte ih mikserom dok se kora ne pretvori u fini prah. Ovaj prah od kore pomorandže sa jogurtom može se koristiti kao krema za sunčanje ili kao piling.

ZAGREJTE SE U HLADNIM DANIMA: Pored kuvanog vina u tome vam može pomoći i kuvani džin

Osveživač sobe

Umorni ste od veštačkih osveživača soba i želite da probate nešto prirodno? Veću količinu kore pomorandže skuvajte u vrućoj vodi i dodajte aromatične začine. Ako imate malo vanile u kuhinji, ništa bolje od toga! Neka odstoji na laganoj vatri. Uskoro će miris ispuniti vašu kuću. Možete čak i staviti na radijator i cela kuća će vam zamirisati.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter