Izvor: kurir
18.01.2024 u 10:18
0

MASNA JETRA SE MOŽE OPORAVITI ALI JE ŠTETA NEKAD NE POPRAVLJIVA: Šta se dešava u organizmu kad ostavite alkohol?

Jetra je najveći unutrašnji organ u ljudskom telu. Potrebna je za stotine telesnih procesa, uključujući borba protiv toksina kao što je alkohol.

Prema grčkoj mitologiji, Zevs je kaznio Prometeja zato što je ljudima dao vatru. Okovao ga je i poslao orla da se hrani njegovom jetrom. Svake noći, jetra se obnavljala i svakog dana, orao se vraćao na svoju gozbu. Da li se jetra zaista tako brzo i lako oporavlja?

Jetra je najveći unutrašnji organ u ljudskom telu. Potrebna je za stotine telesnih procesa, uključujući borba protiv toksina kao što je alkohol. Pošto je to prvi organ koji „vidi“ alkohol koji je popijen, nije iznenađujuće što je najpodložnija njegovom dejstvu. Međutim, drugi organi, uključujući mozak i srce, takođe mogu biti oštećeni dugotrajnom upotrebom alkohola.

Kao hepatolog, profesor Ašvin Danda sa Univerziteta u Plimutu, svakodnevno se sreće sa ljudima kojima je jetra obolela zbog alkohola. U pitanju je čitav spektar bolesti – u rasponu od odlaganja masti u jetri (masna jetra) do pojave ožiljaka (ciroze) – i obično nema bilo kakvih simptoma dok ne dođe do završnih stadijuma oštećenja.

OVO ULJE MORA IMATI SVAKA KUĆA: Smanjuje alergiju, ublažava glavobolju, čisti jetru, štiti srce..

 

U početku, alkohol čini jetru masnom. Ova mast izaziva upalu jetre. Kao odgovor, jetra pokušava da se izleči, i tako nastaje ožiljno tkivo. Ako se ovo nastavi nekontrolisano, cela jetra može da postane mreža ožiljaka sa malim ostrvima „dobre“ jetre između – ciroza.

U kasnim stadijumima ciroze, kada jetra otkaže, ljudi mogu da požute (žutica), oteknu od tečnosti i postanu pospani i dezorjentisani. Ovo je veoma ozbiljno stanje i može biti fatalno.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter