Izvor:
24.12.2019 u 13:00
0

BRAVO ZA NOVI SAD Izdvojeno 10 miliona dinara za lečenje dece u inostranstvu

Grad Novi Sad uplatio je 10 miliona dinara iz svog budžeta u Budžetski fond za lečenje dece iz Srbije u inostranstvu.

Ovo je četvrta godina za redom da Grad Novi Sad uplaćuje novac u ovaj Fond, a do sada je ukupno uplaćeno 30 miliona dinara.


PROČITAJTE I OVO

OVAJ DEČAK JE POBEDIO RAK: Primio je poslednju dozu hemioterapije, NJEGOVA REAKCIJA SLAMA SRCA! (FOTO, VIDEO)

ZLOSLUTNO PROROČANSTVO BABA VANGE ZA 2020: Hemijski rat će uništiti Evropu

PAZITE SE PIROTEHNIKE! Treba je zabraniti, a kazne su drakonske!

HELENA TOPALOVIĆ RASPALILA MAŠTU MUŠKARCIMA: Rupičast bodi ništa ne prepušta mašti! (FOTO)

OVE KUĆNE POVREDE SU NAJČEŠĆE SMRTONOSNE: Smrt pod tušem i zbog mokrih pločica!


– I ove godine Novosađani, zahvaljujući odgovornijem odnosu prema javnim finansijama, prema budžetu, prema svom gradu, nastavljaju da pomažu Fond za lečenje dece od teških bolesti u inostranstvu, rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

On kaže da je to najbolji pokazatelj odgovornog odnosa prema javnim finansijama.

– Veliko hvala svim Novosađanima za to što smo u stanju da pomažemo ovu akciju, ne samo državu, i da bar jednom detetu vratimo osmeh na lice i celoj njegovoj porodici, rekao je on.

Najavio je da će Grad Novi Sad i Novosađani nastaviti sa takvim odgovornim ponašanjem.

– Da svi mi zajedno budemo karika u jednom čvrstom lancu i boljeg zdravlja svih građana, naročito dece, ali i generalno pokazivanja jedne solidarnosti među nama, da ne bude da umemo samo da se preganjamo i prepucavamo među nama, već da možemo jedni drugima da pomažemo, rekao je Vučević.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da je Fond od kada radi do danas obezbedio lečenje 483 mališana.

– Jedan deo mališana je došao do dijagnoze u inostranstvu, drugi deo mališana je otišao u inostaranstvo, lečen i izlečen. Vodi se računa da idu deca koja imaju šansu da budu izlečena. Neka od te dece su išla i po više puta u inostarnstvo. Za više od 40 stranih stručnjaka smo platitili da oni dođu u Srbiju, da leče našu decu. Mi smo do sada za te intervencije potrošili preko milijardu i stotinu miliona dinara, rekao je Lončar.

On je naglasio da Fond radi krajnje transparentno, te da u svakom trenutku tokom 24 sata može da se vidi stanje na računu.

– Trenutno stanje na računu je oko 150 miliona dinara, a predvideli smo da država sledeće godine u taj Fond uloži 350 miliona dinara. Ovaj fond do pre pet godina nije ni postojao, ljudi u Srbiji nisu ni imali opciju da decu leče preko Budžetskog fonda, ali mi se nismo skoncetrisali samo na to da tu decu šaljemo u inostarstvo, već smo unapredili sistem i omogućili edukaciju naših lekara da mogu tu decu da leče u Srbiji, da mogu mnogo više tih oboljenja da prepoznaju i leče u Srbiji, nabavili smo inovativne lekove posle mnogo godina koji ne zahtevaju da mora da se ide u insostranstvo i nabavili smo opremu koja je nedostajala i zbog koje je moralo da se ide u inostaranstvo, rekao je Lončar.

Na pitanje novinara da li u Srbiji postoji još neka lokalna samourpava ili Grad koji svoja budžetska sredstva uplaćuju u Budžetski fond za lečenje dece u inostarnstvu, Lončar je odgovorio da je Novi Sad jedini.

– Nema nijedne lokalne samouprave, da ja znam, da je nama uplatila, imamo par društveno odgovornih preduzeća, poput EMS-a i nijedna druga lokalna samourpava se nije setila, kao što su se setili gradonačelnik Vučević, njegovi saradnici i građani Novog Sada, rekao je Lončar.

Izvor: Tanjug

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter