Izvor: TANJUG
23.07.2022 u 16:00
0

DA LI SU MAJMUNSKE BOGINJE GLOBALNA ZDRAVSTVENA OPASNOST? Generalni direktor SZO danas donosi odluku o proglašenju

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus danas bi mogao da donese odluku o proglašenju majmunskih boginja za globalnu zdravstvenu opasnost, piše Rojters pozivaljući se na neimenovane izvore.

Britanska agencija prenosi da, iako članovi ekspertske grupe SZO nemaju jedinstven stav o tom pitanju, Tedros „ozbiljno razmišlja o proglašenju majmunskih boginja za globalnu zdravstvenu opasnost“.

DRAMATIČNO OBAVEŠTENJE IZ AMERIKE O MAJMUNSKIM BOGINJAMA: Na ivici smo da postane endemski virus

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Ozvori Rojtersa naveli su da se eksperti SZO u ovom trenutku dele na one koji ocenjuju da bi proglašenje vanrednog stanja ubrzalo sprečavanje širenja bolesti i one koji tvrde da ta mera nije neophodna, jer se majmunske boginje nisu proširile van rizične grupe i nemaju visoku stopu smrtnosti.

Skoro svi slučajevi u Evropi i SAD registrovani su među homoseksualcima, a SZO je saopštila da će posebnu pažnju pokloniti tome da li se bolest širi i među pripadnicima drugih grupa, posebno među decom.

SAD su juče identifikovale svoja prva dva slučaja majmunskih boginja kod dece.

U zemljama koje su članice SZO do sada je prijavljeno više od 14.000 slučajeva i pet fatalnih ishoda, a kada se komitet prvi put sastao krajem juna ove godine, registrovano je samo oko 3.000 obolelih.

Poslednjih nedelja povećava se pritisak naučnika i stručnjaka za javno zdravlje da se SZO i vlade država ozbiljnije posvete rešavanju tog problema.

Efikasni lekovi i vakcine protiv majmunskih boginja već postoje, ali ih nema dovoljno.

SZO bi danas trebalo da održi konferenciju za novinare na kojoj će objaviti konačnu odluku.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter