Izvor: HappyBSC
14.08.2020 u 14:55
0

DR JAKOVLJEVIĆ: Prvi ću primiti rusku vakcinu, koju je pravio Crnogorac

Doktor Vladimir Jakovljević dekan Fakulteta Medicinskih nauka u Kragujevcu, smatra da je vakcina protiv Kovida 19 koju su proizveli ruski naučnici u Sečenevu apsolutno pouzdana. Jedan od njegovih prijatelja profesor Sergej Boljević je šef katedre za patologiju čoveka na Univerzitetu „Sečenov“, koji je učestvovao u stvaranju nove vakcine.

– Ruska vakcina je sigurno delotvorna, jer dobro poznajem sistem koji je radio na njenom stvaranju. Još od 2014. sarađujem sa profesorom Sergejem Boljevićem. On je izuzeno zanimljiva ličnost poreklom Crnogorac, vrhunski stručnjak za patofiziologiju, pogotovu za funkciju respiratornog sistema, kao i specijalista interne medicine, koji u Sečenevu uživa ogroman ugled – navodi dr Jakovljević, koji je gostujući profesor na tom prestižnom ruskom univerzitetu.

Dekan FMK objašnjava na mu je profesor Boljević još u februaru rekao da njegove kolega ubrzano rade na vakcini za korona virus.

– Ruski doktori i naučnici imaju vrhunsku tehnologiju i znanje, sa čim mogu da se mere sa najnaprednijim zemljama sveta. Budući da moja saradnja sa univerzitetom u Sečenovu traje do danas i da sam svake godine odlazio tamo da držim predavanja, vrlo dobro znam koliko su komplikovane procedure i provere svih koji se bave medicinskom naukom. Veliki broj njihovih studenata i profesora medicine dovodio sam na naš FMK. Moje naučne radove, kao i sve drugo što sam radio proveravali su skoro dve godine dana dok me nisu pozvali da od 2107. godine budem stalni gostujući profesor. Po toj analogiji, jasno je da je vakcina za korona virus morala da prođe dugotrajne provere – dodaje prvi čovek FMK.

Jakovljević prenosi reči profesora Sergeja…

– On smatra da je vakcina izuzetna i da je za Ruse značajna toliko da su je uporedili sa trkom za osvajanje svemira. Zbog toga se vakcina zove „Sputnik“, da bi podsetila na period kada se istoimena letilica takmičila sa američkim „Apolom“. Druga važna stvar je da ruski naučni tim tvrdi da ona štiti ljude najmanje dve godine od korone i da su antitela koja ona stvara dovoljno snažna da se potpuno odupru ovom opasnom virusu. Rusi su prvi izbacili vakcinu i to je sada činjenica, kao što su i prvi otišli u svemir. Sada ćemo videti kako će velike svetske farmaceutske kompanije reagovati. Doktor Sergej mi je obećao da ću među prvima iz Srbije dobiti vakcinu, jer treba da ponovo držim predavnja u Sečenevu krajem septembra – kaže dekan.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter