Izvor:
31.08.2018 u 13:23
0

LEKOVITA MIROĐIJA: Izvor kalcijuma, mangana i gvožđa!

Vekovima je mirođija poznata i kao začinska i kao lekovita biljka. Izvor je kalcijuma, mangana i gvožđa, a njena antiupalna i antimikrobna svojstva čine je veoma korisnom za zdravlje.

Snažan antioksidans. Međunarodno istraživanje je pokazalo da se antioksidansna aktivnost mirođije može porediti sa askorbinskom kiselinom (vitamin C), alfa tokoferolom (vitamin E) i kvercetinom. Zbog svoje jake antioksidansne aktivnosti, mirođija ispoljava značajna antiupalna svojstva. Iz istih razloga, kada se doda u hranu, čuva je od kvarenja i čini trajnijom.
Deluje antibakterijski. O ovome je obavljeno više istraživanja. Seme mirođije se pokazalo efikasnim protiv nekoliko sojeva mikroorganizama. Na primer, potpuno je inhibiralo rast biljnog patogena Fusarium graminearum, koji uništava pšenicu i ječam; mirođija se pokazala toksična za još pet drugih bakterija, uključujući široko rasprostranjenu Staphylococcus aureus. Drugo istraživanje je pokazalo da ekstrakt semena mirođije ubija i razne sojeve gljivica, uključujući i kandidu.
Snižava holesterol i šećer. Detaljna istraživanja na životinjama su pokazala da ekstrakt mirođije pozitivno deluje na profil lipida u krvi, enzime jetre, enzimsku aktivnost i nivo šećera u krvi.
Pomaže da se smanji depresija. Iznenađujuće otkriće objavljano u časopisu American Journal of Therapeutics utvrdilo je da je terapija ekstraktom mirođije pokazala značajan antidepresivni i analgezički efekat (ublažavanje bola), i to u poređenju sa odobrenim farmaceutskim lekovima (setralinom i tramadolom).
Pomaže kod epilepsije. U tradicionallnoj medicini se mirođija vekovima koristila za ublažavanje epilepsije. Savremeni istraživači su odlučili da provere kako deluje vodeni ekstrakt mirođije na ublažavanje epileptičnih konvulzija. Pokazalo se da je tradicionalna medicina bila u pravu – da mirođija ima značajan antikonvulzivni efekat.
Tera insekte. Kako je pokazalo istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Food Protection, ekstrakt mirođije se pokazao najefikasniji od prirodnih sredstava (uključujući pelen, čajevac, eukaliptusovo ulje i dr) u teranju i uništavanju insekata. To ga čini potencijalno veoma poželjnim sredstvom za zaštitu uskladištenih žitarica od insekata i grinja, svakako boljim od otrovnih insekticida.
Pomaže da se smanje menstrualni bolovi. Istraživanje sprovedeno na tajlandskom Kon Kaen univerzitetu pokazalo je da mirođija ima blago dejstvo koje smanjuje neugodnost i bolove povezane sa dismenorejom.

Zdravahrana.com
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter