Izvor: BSC HAPPY/KURIR
30.12.2023 u 07:46
0

REVOLUCIONARNO OTKRIĆE: Naučnici otkrili način da unište ćelije raka!

Naučnici su otkrili novi način uništavanja ćelija raka. Stimulisanje molekula aminocijanina bliskim infracrvenim svetlom uzrokovalo je njihovu sinhronizovanu vibraciju, dovoljnu da razbije membrane ćelija raka.

Molekuli aminocijanina se već koriste u biosnimanju kao sintetičke boje, i obično se koriste u malim dozama za otkrivanje raka. Stabilni su u vodi i vrlo su dobri u vezivanju s spoljašnjim delovima ćelija.

Istraživački tim sa Univerziteta Rajs, Univerziteta Texas A&M i Univerziteta u Teksasu smatra da novi pristup predstavlja značajno poboljšanje u odnosu na Feringa-tip motor, molekularnu mašinu za uništavanje raka koja je prethodno razvijena, koja takođe pomaže u razbijanju strukture problematičnih ćelija.

BELA KRVNA ZRNCA OTKRIVAJU U KAKVOM JE STANJU ORGANIZAM: Evo kada upućuju na infekcije, RAK I SRČANI UDAR

Ovo je potpuno nova generacija molekularnih mašina koje nazivamo molekularnim čekićima, koji su više od milion puta brži u svom mehaničkom kretanju od postojećih motora tipa Feringa, i mogu da se aktiviraju bliskom infracrvenom svetlošću, a ne vidljivom svetlošću – objašnjava hemičar Džejms Tur sa Univerziteta Rajs i jedan od naučnika koji je učestovovao u studiji čiji su nalazi objavljeni u časopisu “Hemija prirode”.

Upotreba bliske infracrvene svetlosti je važna jer omogućava naučnicima da prodru dublje u telo, pa bi u budućnosti rak kostiju i unutrašnjih organa potencijalno mogao da se leči bez operacija. U testovima na kultivisanim, laboratorijski uzgojenim ćelijama raka, metoda molekularnog udarnog čekića postigla je stopu pogađanja od 99 odsto u uništavanju ćelija.

Pristup je takođe testiran na miševima s tumorima melanoma, a rezultati su pokazali da je kod polovine tretiranih životinja na kraju ogled arak u potpunosti nestao.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter