Izvor:
08.07.2017 u 15:39
0

NE TREBA DA BUDE TABU: Boja menstrualne krvi može mnogo toga otkriti o vašem zdravlju!

Ponekad vaš mesečni ciklus pokušava da vam prenese važnu poruku, ali vi ne znate da je rastumačite. Zato, mi vam donosimo sve što bi trebalo da znate o menstruaciji.

Svakog meseca, sve žene ovog sveta – od puberteta do menopauze muči ista muka – menstruacija. Ipak, o ovoj potpuno normalnoj pojavi malo se priča, a još manje piše, što je šteta, jer bi dame mnogo mogle da nauče o svom zdravlju, samo na osnovu mesečnog ciklusa.

Nije samo PMS ono što muči žene. I te kako je važno koje boje je vaša menstruacija, ali i da li je redovna, imate li grčeve u stomaku, pa čak nije svejedno ni koliku količinu krvi izbacujete iz sebe.

Zato, vreme je da prestanemo ovu temu da guramo pod tepih i otvoreno progovorimo o “ženskim problemima”.

Ono što morate da imate na umu jeste to da je svaka žena različita i za svaku je “normalno” nešto drugo. No, svako odstupanje od te normalnosti predstavlja signal da nešto nije u redu i da je vreme za posetu ginekologu.

Ovo su stvari na koje bi trebalo obraćati pažnju tokom “onih dana”:

BOJA

Postoji čitav dijapazon nijansi menstrualne krvi, u zavisnosti od dana ciklusa. Ona može da bude jarko crvena, bordo, crna, smeđa, boje rđe, narandžasta, svetlocrvena, a neretko je ta krv zgrušana. Da li postoji boja koja označava da nešto nije u redu.

– Sigurno ste primetile da se od prvog do poslednjeg dana menstruacije često menja njena boja. Nijedna od tih boja po sebi nije problematična, pa čak ni ako se ponekad desi da tokom čitavog ciklusa boja ostane ista – otkriva za Mirror Trejsi Majls, ginekolog s višegodišnjim iskustvom.

Međutim, ona upozorava da ako već neko vreme imate određenu nijanse krvi, a onda se jednog meseca kolorit naglo promeni, trebalo bi da se konsultujete s lekarom.

– Ako ste dosad imali jedno iskustvo, pa se odjednom sve promeni, a vi ne možete da objasnite promenu, obavezno zakažite pregled. – kaže doktorka i dodaje:

– Promena u boji može da ukazuje na niz stanja: od trudnoće ili rane menopaze, preko osetljivosti na anti-bebi pilulu, pa sve do toga da ste pod stresom.

TRAJANJE:

Takođe, ne preporučuje se da poredite svoj ciklus sa ciklusom prijateljica, sestara i drugih žena.

– Ako ćaskate o tome s drugaricom čiji ciklus obično traje 6-7 dana, dok se vaš obično završi za svega dva ili tri dana, to ne znači da se vaša materica nije dovoljno “iščistila”. Neće vam biti ni od kakve pomoći ako se poredite s drugima – upozorava Majlsova.

KOLIČINA

Iza jačih odliva najčešće se krije neki konkretan uzrok.

– Najčešći uzrok pojačanog krvavljenja su miomi, kvržice koje se ponekad razviju po zidovima materice. Iako su najčešće potpuno benigni, sami odlivi su vrlo iscrpljujući po ženu – kaže doktorka.

Još jedan mogući razlog za obilnije menstruacije su policistični jajnici. Stručnjaci smatraju da je ovaj poremećaj rezultat androginizacije ženskih hormona, što rezultira većim lučenjem muškog polnog hormona – testosterona.

– U slučaju poliscitičnih jajnika menstruacije su najčešće nepredvidive, a krvarenje deluje nezaustavljivo. Još neki od simptoma ove bolesti su pojačana maljavost i pojava nesnosnih akni – upozorava ginekolog.

Takođe, doktorka upozorava da, iako je retko da ovo bude njihov uzročnik, u slučaju jakih menstruacija obavezno proverite hormone štitne žlezde.

BOL

Većina žena je barem ponekad osetila snažno probadanje u karličnom predelu neposredno pre i u prvim danima ciklusa. Ovo stanje, poznatije kao dismenoreja, iako iscrpljujuće, najčešće je potpuno bezopasno.

Ipak, snažni grčevi mogu da predstavljaju znak endometrioze, poremećaja kada ćelije endometrijuma, umesto da rastu samo u materici, počnu da se šire na okolno tkivo.

S obzirom na to da je jedini očigledn simptom endometrioze ludački bol, trebalo bi se što pre javiti ginekologu, kako bi se utvrdilo šta je tačno u pitanju.

REDOVNOST

U proseku, žene imaju menstruaciju na svakih 28 dana. Ipak, postoje dame kojima ciklus počinje na svake dve, tri ili pet nedelja.

– Normalno je ono što je uobičajeni obrazac za svaku ženu zasebno – kaže doktorka Majls.

Ono što bi trebalo da predstavlja razlog za brigu jeste ako se javi tačkasto krvarenje između ciklusa. Često nije ništa, ali je bolje proveriti.

SINHRONIZACIJA

Ono što može da poremeti pravilnost vašeg ciklusa jeste ako živite ili radite sa drugim ženama.

– Sinhronizacija ciklusa je vrlo česta pojava i ne bi trebalo da predstavlja nikakav razlog za brigu. Stvar je u feromonima, mirisnim hemikalijama koje lučimo i putem kojih komuniciramo s drugima – objašnjava doktorka.

Ovaj fenomen zabeležen je još u Starom Egiptu, gde su u jednom trenutku skoro sve žene iz doline Nila imale menstruaciju u isto vreme.

MENOPAUZA

Isto se odnosi na pojavu menstruacije u godinama nakon što je žena već prošla kroz menopauzu.

– Ovo ne bi trebalo da se dešava, ali ponekad se pojavi sukrvica ili krvarenje. Često je u pitanju posledica atrofiije u predelu karlice, jer s godinama i sluzokoža vagine stari, što je bezopasno. Nažalost, ponekad ovo krvarenje može da ukazuje na neki ozbiljniji problem, pa je uvek bolje obratiti se lekaru – poručuje ona.

Sve u svemu, kada god ostetite da nešto nije u redu, ne časite ni časa, već idite na pregled. i ono što je takođe važno, nemojte čekati da menstruacija prođe, jer za neka stanja je važno pregled uraditi baš onda kada su simptomi najintenzivniji.

Izvor: telegraf.rs
Foto: Twitter/RTV BN

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter