Izvor: TANJUG
09.07.2022 u 09:19
0

SITUACIJA ALARMANTNA: U poslednjih 10 dana udvostručen broj obolelih u kovid bolnici u Batajnici

U poslednjih deset dana u kovid bolnici u Batajnici udvostručio se broj obolelih, a kliničke slike pacijenata zaraženih kovidom sada su mnogo blaže, hospitalizacija kraće traje i manje je smrtnih ishoda, kaže direktorka te ustanove Tatjana Adžić Vukičević.

Adžić Vukičević navodi da se u kovid bolnicu u Batajnici javljaju pacijenti različitih godina, strarosti i vakcinalnog statusa.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

FDA ODOBRILA: Antikovid vakcine mogu da se koriste za decu od 12 do 15 godina

– Zahvaljujući odličnim antivirusnim lekovima, koji ukoliko se daju bolesnicima prvih dana, od početka simptoma, značajno se smanjuje broj hospitalizovanih – kazala je Adžić Vukičević.

Doktorka kaže da se na bolničko lečenje primaju pacijenti koji su zaraženi u nekoj od bolnica gde su prethodno lečeni, stariji pacijenti sa pridruženim bolestima, kao i onkološki pacijenti.

Rekla je da su trenutno aktuelni novi podtipovi omikrona BA.4 i BA.5, te da prema nekim istraživanjima u svetu pokazuju da oni zahvataju i donje disajne organe, za razliku od „običnog“ omikrona.

– Novi sojevi znatno ređe u odnosu na delta soj i sve ostale napadaju donje respiratorne puteve. Najčešće daju upale sinusa, ždrela, a znatno manje upale pluća – navela je ona.

Dodala je da nijedan soj niti podtip virusa neće izazvati tako tešku kliničku sliku kao delta soj.

Adžić Vukičević je istakla da je trenutno u bolnicama pođednak broj nevakcinisanih i vakcinisanih, jer aktuelni sojevi zaobilaze imunitet stečen vakcinacijom ili posle preležane korone.

– Omikron soj je teško izbeći. Neki se čak razboljevaju po dva ili više puta zbog omikrona i to mlađi i zdravi ljudi bez pridruženih bolesti – navela je ona.

Navela je da je karakteristika novih podtipova omikrona je da se brzo šire, čak nekoliko desetina puta brže nego ostali sojevi korone.

– Dobro je što su u većini slučajeva kliničke slike veoma blage – kazala je ona.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter