Izvor: HAPPY BSC/Viktorija Samardžić
11.07.2022 u 08:36
0

„PLIVANJE DOPRINOSI PRAVILNOM FUNKCIONISANJU NAŠEG KOŠTANOMIŠIĆNOG SISTEMA“: Dr Božidar Bobo Janičić iz Instituta „Dr Simo Milošević“ za Happy BSC (INTERVJU/FOTO)

Specijalno za Happy BSC doktor specijalista fizikalne medicine sa reumatologijom Božidar Bobo Janičić iz Instituta za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju „Dr Simo Milošević” Igalo priča o značaju mora i Sunca, talasoterapiji i blagodeti morske vode.

Institut „Dr Simo Milošević“ ubraja se u najveće i najpoznatije institucije za multidisciplinarno banjsko liječenje na Balkanu. Začetnik je moderne fizikalne i preventivne medicine, rehabilitacije, talasoterapije i wellness-a i postao je jedan od glavnih međunarodnih centara za rehabilitaciju djece, odraslih i starih osoba.

Zašto je važno svakog leta “ osoliti“ i osunčati svoje telo?

Uvjeren sam da Vaši čitaoci znaju za značaj sunca u stvaranju  D vitamina u našem organizmu. D vitamin ima brojne uloge u našem tijelu, kao što su: pravilan rast, razvoj i funkcija zuba i kostiju, funkcija nervnog sistema i muskulature, održavanje i povećavanje imunog odgovora, adekvatno funkcionisanje određenih elektrolita I hormona, te prevencija raznih oboljenja (pogotovo šećerne bolesti, depresije, demencije, kardiovaskularnih bolesti, nekih malignih i autoimunih oboljenja), kao i njegov ljekovit i blagotvoran uticaj na oboljele od infekcije koronavirusima. Svakako da je “doza sunca” neophpdna tokom cijele godine a ne samo u ljetnjem periodu. “Osoliti” naše tijelo je takođe neophodno, pogotovo u ljetnjem periodu, kada zajedno sa izlaganjem suncu može, kroz svoj antibakterijski, antiseptički I antioksidantni efekat, te bogatstvo mineralima, eletrolitima i vitaminima, znatno ojačati naš imunitet, i osnažiti tijelo, kao i uticati na regulaciju krvnog pritiska, šećerne bolesti, nivoa holesterola u krvi, poboljšati cirkulaciju, te uz sam proces plivanja prevenirati raniji nastanak tegoba vezanih za lokomotorni sistem, ojačati mišiće i poboljšati njihov tonus. Izvjestan je uticaj morske vode I soli na kožu, kosu, nokte I sluzokože, u smislu “prirodnog pilinga”, “čistača” začepljenih pora, te održavanje odgovarajućeg sjaja kose i uklanjanje peruti. 

Na koje bolesti  preventivno utiče lagana jutarnja šetnja pored mora?

Smatram da ne postoji oboljenje na koje u izvjesnoj mjeri šetnje uz more ne mogu imati preventivan, ali i terapijski efekat. Pri tom posebno naglašavam šetnje u ranijim jutarnjim časovoma, ali I u sumrak kada je visoka koncentracija joda i ozona u vazduhu. Dokazan je uticaj  povoljan uticaj šetnje, pogotovo šetnje uz more na pravilan rad srca, funkcionisanje krvnih sudova,i na cirkulaciju, na hormanalni balans, funkciju nervnog I lokomotornog sistema, i preventivni , ali I terapijski efekat kod oboljelih od bronhijalne astme, šećerne bolesti, hipertenzije, gojaznosti i ateroskleroze. Nikako ne treba izostaviti blagotvotran uticaj navedenih šetnji na našu psihu u smislu popravljanja raspoloženja, smanjenja anksioznosti I ublažavanja nakupljenog stresa. Šetnja svakako treba uvijek da bude individualno dozirana shodno zdravstvenom stanju svake osobe.

Plivanje je lekovito, talasoterapija takođe, šta biste savetovali? 

Brojni već navedeni benefiti koje donose sunce i morska voda, mogu se vezati i za plivanje i talasoterapiju, pogotovo u jutarnjim satima kada je i samo more “najčistije”. Shodno odgovarajućem uzrastu plivanje ima neke svoje posebne uticaje na rast i razvoj, no ono što je zajedničko je svakako da se radi o vjerovatno najidealnijoj fizičkoj aktivnosti, koja posebno doprinosi pravilnom funkcionisanju našeg koštanomišićnog sistema, ali i kardiovaskularnog i nervnog sistema, te prevenira i ublažava posledice mnogih metaboličkih bolesti. Ne savjetuje se boravak na plaži, a samim tim plivanje u moru između 12 i 16h, dok se taj vremenski period za još dva sata prije I poslije produžava za osobe sa hroničnim  oboljenjima kardiovaskularnog trakta. Važno je napomenuti da se od svih stilova plivanja, posebno preporučuje leđni stil.

Vi ste lekar, svirate klavir i harmoniku,vokalni solista i poliglota (govorite 5 jezika),vaša muzička grupa Bokeljski galioti godinama n u Institutu gde radite održava impresivne,sadržajne koncerte kako vaši pacijenti koji su sa svih krajeva sveta reaguju na vašu muziku?

Uvijek sam govorio da je medicina moja ljubav, putovanja i jezici moja inspiracija, a muzika (umjetnost uopšte) moj vazduh. U Institutu za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju I reumatiologiju, u kome radim već skoro 20 godina, do prije nekoliko godina se mogla čuti muzika u gotovo svakoj prostoriji, pogotovo u hodnicima. Smatram da je to bila neophodna dopunska terapija svakom pacijentu, ali i nama koji tamo radimo. S obzirom da meni dan počinje a završava se muzikom, ja sam tu praksu održao I svojoj ambulanti I tokom samog pregleda i razgovora sa pacijentom. Obično su to ambijentalne, relaksirajuće melodije iz filmova (pogotovo klavirske), jazz, bossa nova…   Ansambl Bokeljski Galioti, koji vodim, već 20 godina nastavlja tradiciju čuvenog novljanskog ansambla “Bokelji” čije uniforme sa ponosom I obavezom nosimo, uz lokalnu muzičku kulturnu baštinu, njeguje World music, te smo do sada pjevali pjesme na više od 30 različitih jezika.

Ako je preventiva majka zdravlja da li su more, Sunce i muzika njen oslonac?

U potpunosti se slažem da je prevencija neophodna, ali i zdravstveno vaspitanje koje kod nas gotovo da ne postoji, a trebalo bi, počev od roditeljskog doma, preko škole, okoline, medija, radnog mjesta…  Oslonac trebaju biti ne samo more, sunce i muzika (umjetnost u svakom njenom vidu), već i adekvatna i redovna fizička aktivnost; odgovarajuća ishrana; izbjegavanje štetnih navika (pogotovo pušenje i pretjerano konzumiranje alkohola), negativnih ljudi i situacija; dovoljno odmora i sna; hobi, putovanja, učenje nečeg novog, te okruženost porodicom, i bliskim ljudima sa kojima je moguće podijelti radost života, znanje i osjećanja.

 *Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.

Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter