Izvor: klix.ba
25.04.2023 u 12:55
0

Mesto na kom vam se GOMILA SALO otkriva UZROK GOJENJA

Nije svako debljanje isto, kao što nisu isti ni uzroci

Imate problem s kilogramima i koliko god pokušavate da smršate ne uspevate. Nije svako debljanje isto, kao što nisu isti ni uzroci.

Upravo onaj deo tela gde imate najviše sala ukazuje i na pravi razlog gojenja. Naučnici su identifikovali šest različitih okidača debljanja.

Gojaznost povezana s anksioznošću

U ovom tipu gojenja masnoća se prvo i najviše primeti na područje od donjeg dela stomaka do kolena, a na udaru su noge i zadnjica. Najčešći je uzrok povremeno prejedanje, ali i anksioznost i depresija.

Ovaj tip gojenja je češći kod žena. Rešenje je lečiti uzrok anksioznosti ili depresije ili prepoznati da su to okidači za prejedanje te u tim slučajevima unos hrane zameniti nekom drugom aktivnošću, na primer treningom.

Neaktivna gojaznost

Za ovaj tip gojenja najveći je krivac sedilački način života i premalo fizičke aktivnosti. Osobe se goje u gornjem delu tela – od kukova pa do lica. Uzrok je, osim onog očiglednog, unosa previše kalorija i sedelački način života.

Gojaznost povezana s hranom

U ovom tipu gojenja kilogrami se prvenstveno hvataju oko struka, kao svojevrsni „šlauf“. On je pokazatelj prekomernog uživanja u nezdravoj hrani, ali i namirnicama punih šećera, soli i masnoća.

Glutenska gojaznost

Ako se salo na vašem telu najviše primeti na području od prsa do kukova, kao i po zadnjoj strani leđa – reč je o glutenskoj gojaznosti. Najčešći uzrok je loša reakcija na gluten. Češća je kod žena, a pojavljuje se u razdobljima hormonalnih promena – od puberteta i trudnoće do menopauze.

Aterogenska gojaznost

Ako se višak kilograma prvo prima za donji deo tela, od zadnjice do nogu, verovatno je reč o aterogenskoj gojaznosti. Naime, uzrok ovakvog tipa debljanja je genetski i svodi se na lošu cirkulaciju, a pojačava se kod promene životnih navika – premalo sna, smanjenje kretanja.

Venska gojaznost

Venska cirkulacija je jedan od uzroka gojaznosti koji je u svojoj osnovi uslovljen genima manje nego životnim navikama. Kod skupljanja sala isključivo na području stomaka veliku ulogu igraju geni – smanjenim protokom krvi kroz to područje te usporavanjem metabolizma. Stvar pogoršava pušenje te uživanje u alkoholu, a vežbanje je jedino rešenje.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter