Izvor: Glossy.rs
17.09.2023 u 08:48
0

MANČIĆEVA GA GODINAMA DONOSI IZ GRČKE: Moćni – lekoviti ČAJ koji pomaže kod najmanje 5 stvari!

Kako je popularna voditeljka istakla, ovaj čaj ima prijatan ukus i miris i rado ga pije cela njena porodica, a nauka je dokazala njegovu efikasnost.

MAMILA UZDAHE ŠIROM JUGE: Ovako je Suzana Mančić izgledala na prvom venčanju

Poznata po svojoj umirujućoj aromi i sjajnom ukusu, limun verbena (Aloysia citrodoracvetna je biljka poreklom iz Južne Amerike, koja je vrlo popularna na Mediteranu.

U Španiji, Grčkoj, Portugaliji i Italiji često se konzumira kroz čaj, koji je najpoznatiji pod imenom čaj luiza, a koliko je raskošan njegov miris govori to što se limun verbena često koristi u proizvodnji parfema i sapuna.

Popularna voditeljka Suzana Mančić pre nekoliko godina je pričala o tome da je ovaj čaj deo njene rutine, a sada je otkrila kako je došla do njega.

– Nisam znala za čaj luiza, ni verbena. U Grčkoj jedna moja prijateljica gaji aromatično bilje u svojoj bašti i nabrala mi je da probam – objasnila je ona.

BEZ TRUNKE ŠMINKE! Suzana objavila fotografiju
YOUTUBE/PRINTSCREEN/HAPPY TV

 

Kako je ističe, u pitanju je napitak u kom uživa cela njena porodica, a ona veruje da pomaže u kontroli nivoa holesterola u krvi.

– Prijatnog je ukusa i mirisa. Često ga donosim iz Grčke i svi ga pijemo. Čini mi se da je dobar za holesterol – istakla je Suzana Mančić.

U Srbjii možete čuti da ovu biljku nazivaju „travom sreće“ i „biljkom koja leči sve“.

Istina, nijedan čaj nije zamena za lekove i treba biti vrlo oprezan pri korišćenju prirodnih sredstava, a ukoliko se konsultujete s lekarom pre nego što počnete da pijete, naučno je dokazano da ovaj napitak može imati blagotvorno dejstvo. Već stotinama godina, čaj luiza se koristi u raznim sistemima tradicionalne medicine, a medicinska platforma Healthline izdvojila je nekoliko njegovih prednosti.

 

  • Moćan je izvor korisnih jedinjenja

Limun verbena obiluje korisnim biljnim jedinjenjima, uključujući terpenoide i fenolna jedinjenja, poznata po antioksidativnim i antiinflamatornim svojstvima.

Na primer, listovi i ekstrakt limunske verbene su bogati polifenolom po imenu verbaskozid, za koji je više studija, uključujući onu objavljenu 2019. u medicinskom listu Antioxidants, pokazalo da ima jaku antioksidativnu aktivnost.

Tu su geranijal, neral, luteolin i limonen.

Može da pomogne i u mršavljenju

Istraživanja su u ovoj oblasti i dalje ograničena, ali špansko istraživanje objavljeno 2018. u časopisu Food & Function Journal pokazalo je da uzimanje dnevnog dodatka ishrani od ekstrakta verbene i hibiskusa tokom osam nedelja može da pomogne u smanjenju hormona grelina. On je poznat po tome što podstiče glad i povećava peptid-1, sličan glukagonu, koji podstiče sitost.

 

  • Može pomoći pri smanjenju upale i oksidativnog stresa

 

Pošto je ova biljka bogata antioksidantima i antiinflamatornim jedinjenjima, može biti od velike koristi u borbi protiv upala i oksidativnog stresa u organizmu.

U istraživanju španskih stručnjaka iz 2014, čiji su nalazi objavljeni u medicinskom časopisu Nutricion Hospitalaria, osobe sa sekundarnom progresivnom multiple sklerozom primale su ili placebo ili 600 mg ekstrakta limunske verbene sa 10% verbaskozida tokom 28 dana. Ispostavilo se da su učesnici studije koji su koristili ovu biljku na kraju imali značajno niži nivo C-reaktivnog proteina (CRP), jednog od markera zapaljenja.

Iako su ovi rezultati obećavajući i potvrđeni u nizu drugih studija, potrebno je još istraživanja da bi se razumelo kako limun verbena pomaže kod oksidativnog stresa i inflamacije.

 

  • Može da poboljša kvalitet sna

 

Ograničena istraživanja sugerišu da bi limun verbena mogla da koristi onima koji imaju probleme sa snom, poput nesanice. Ona je kroz istoriju i korišćena kao „narodni lek“ protiv insomnije.

Studija iranskih stručnjaka objavljena 2019. u magazinu Phytotherapy Research pokazala je da uzimanje 10 ml sirupa ove biljke pre spavanja može da ubrza uspavljivanje, poboljša kvalitet sna, ukupno vreme spavanja, smanji pospanost tokom dana…

 

  • Može biti od koristi sportistima

 

Limunska verbena sadrži mnogo jedinjenja koja mogu da pomognu u zaštiti ćelija od oštećenja, što je posebno korisno za sportiste jer vežbanje može da izazove stres i oštećenja mišića.

U studiji čiji su nalazi 2018. objavljeni u listu The Journal of the International Society of Sports Nutrition otkriveno je da su sportisti koji su uzimali 400 mg ekstrakta ove biljke pre tokom i posle iscrpljujućeg testa tokom 15 dana imali manje oštećenje mišića, manje bolova, viši nivo antioksidativnog enzima GPx i brže su se oporavljali.

Ipak, treba imati u vidu da je ovo istraživanje finansirala kompanija koja proizvodi ovaj suplement, što bi, piše Healthline, moglo da utiče na rezultate.

 

 

 

 

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter