Izvor: Glossy.rs
20.09.2023 u 18:07
0

Molitve za ZDRAVLJE iz manastira Tumane: Pravoslavci veruju da ove reči daju blagostanje i mir

Bez obzira na to da li je praznik Sv. Zosima i Jakova, tumanskih čudotvoraca, vernici se često okreću ovim molitvama.

Manastir Tumane, srpski pravoslavni manastir iz 14. veka, najposećeniji je u našoj zemlji, a često ga obilaze i oni koji nisu vernici.

Nalazi se devet kilometara od Golupca, na levoj obali Tumanske reke, a narodno predanje kaže da je u pitanju zadužbina Miloša Obilića.

U manastiru Tumane čuvaju se mošti Svetog Zosima i Jakova, poznatih čudotvoraca, za koje pravoslavci veruju da su izlečili mnoge vernike i pomogli im da pronađu mir kada su najviše očajavali.

Za ovaj manastir vezuju se dve molitve za zdravlje tumanskim čudotvorcima.

  • Prva molitva prepodobnim ocima, tumanskim čudotvorcima, Zosimi i Jakovu

 

Prepodobni i bogonosni oci naši Zosime i Jakove, životom svojim na zemlji posvedočili ste Hrista. Odričući se od privremenih blaga, nasledili ste večna.

 

Tajnom bogomislija osveštali ste sebe. Slobodom svojom izabrali ste Carstvo Božije, radi koga pretrpeste sve nedaće života. Stekavši smelost, kao prijatelj Gospodnji i sažitelji svetih u Raju, i nas nedostojne spomenite, da u danu večnog suda, sa poslednjima obretemo milost Božiju.

I u vreme zemnoga bivstvovanja našeg, naučite nas primerom svetim, kako da pravilno ispovedamo istinitoga Boga i živimo kako je ugodno u Njamu, slaveći ga u Trojici, Oca i Sina i Svetoga Duha, sada i uvek i u vekove vekova.

  • Druga molitva prepodobnim ocima, tumanskim čudotvorcima, Zosimu i Jakovu

 

O čudesni i bogonosni oci naši Zosime i Jakove, molitveno zastupite sve one koji vam pritiču sa ljubavlju, znajući da ste stekli smelost pred Bogom.

 

Ne otpustite bez utehe, nikoga od malih Hristovih slugu, koji vam vape, stradanjima i bolestima mnogim ophrvani. Darujte im po blagodati kojom vas ukrepi Gospod, da utešeni i ohrabreni dođu do poznanja istine i postanu udeonici stada odabranoga.

 

Da utelovljeni u svetim tajnama zajednici Crkve, naslede večna dobra i naslađuju se gledanjem lica Božijega, slaveći i u vreme zemnoga života, Boga u Trojici, Oca i Sina i Svetoga duga, sada i uvek i u vekove vekova.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter