Izvor: Happy BSC Portal/Blic.rs
28.10.2023 u 09:29
0

MUČI VAS BOL U ŽELUCU: Evo koje namirnice treba da jedete

Nekoliko namirnica vrlo efikasno deluju kada imate bol u želucu.

Banane, pirinač, sos od jabuke i tost su decenijama propisani za stomačne tegobe koje dovode do dijareje. Ove namirnice su blage, lako se svare i iako vam neće pomoći da se brže rešite virusne ili bakterijske infekcije.

Vaš želudac je u gornjem levom delu stomaka, ispod grudnog koša, kaže Freuman. Ali potreba da trčite u kupatilo znači da se nešto dešava u vašim donjim crevima, kaže ona.

Nadimanje može biti ili u stomaku ili crevima, dok su gorušica, mučnina ili podrigivanje verovatnije pravi stomačni problemi.

Teško je generalizovati šta treba da jedete – to zaista zavisi od toga šta se dešava sa vama. Zato je veoma korisno saznati koje namirnice možete tolerisati, a koje izbegavati.

Ovo su namirnice koje mogu pomoći kod problema sa crevima, u zavisnosti od toga šta uzrokuje vaš problem.

Koja je razlika i šta je zdravije: Kefir ili jogurt?
Pixabay/Ilustracija

Kefir

Ovaj napitak od fermentisanog mleka je bogat probioticima, koji mogu pomoći u balansiranju mikrobioma creva. Takođe se pokazalo da podržava zdrav imuni sistem i bori se protiv virusnih infekcija.

Šargarepa

Kuvana šargarepa je odličan način da poboljšate ishranu i ukus kada je vaš meni ograničen. Kuvanje povrća poput šargarepe ili spanaća čini ga lakšim za varenje, a savršeno je u kajgani ili supama.

OVO MORATE PROBATI: Recept za pravu LOVAČKU salatu
Pixabay/Ilustarcija

Pirinač

Pošto ima malo vlakana, beli pirinač se lako vari, a njegov skrobni kvalitet može pomoći da se labava stolica pretvori u čvršću.

Piletina

Unošenje proteina je važno, čak i kada se osećate loše, ali posegnite za stvarima poput piletine ili ribe, koje su lakše svarljive i jednostavne za pripremu u poređenju sa masnijim crvenim mesom.

Banane

Banane su odlične jer se lako svare i smatraju se da ne iritiraju stomak i gornji deo digestivnog trakta.

Voće bogato vlaknima ne samo da održava sistem normalnim i pomaže u oporavku od dijareje, već vitamin B6 takođe smanjuje nadimanje uzrokovano zadržavanjem tečnosti, a magnezijum pomaže u opuštanju mišića.

OVO SU NAJSTARIJI PRIRODNI LEKOVI PROTIV PREHLADE: Pomažu kod kašlja i upale grla, a jačaju i imunitet

Beli tost

Iako može izgledati kontraintuitivno, kada osećate mučninu, prazan stomak može izazvati još veću mučninu jer u telu nema ničega što bi apsorbovalo želudačnu kiselinu.

Stručnjaci savetuju da grickate beli tost ili slane krekere svakih nekoliko sati.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter