Izvor: Happy BSC Portal/Informer.rs
01.11.2023 u 15:35
0

MUČI VAS HRONIČNI UMOR: Isprobajte ove trikove

Ako ste stalno umorni, najpre treba da utvrdite da je sa vašim zdravljem sve u redu.

Ako je umor posledica načina života, ima rešenja. Stručnjaci otkrivaju razloge hroničnog umora i najbolje savete za povećanje energije.

Umorni? Pošto smo nedavno pomerili satove, niste jedini. Štaviše, studije su pokazale da sa simptomima umora idemo kod lekara češće nego ikada. Stručnjaci to povećanje pripisuju zahtevnoj prirodi savremenog života.

– Naš način života karakteriše stalna aktivnost, visok nivo stresa i neadekvatan san. Mnogi faktori mogu doprineti ovom stanju- kaže Semi Margo, stručnjak za spavanje, a prenosi Mirror.


Dakle, šta znači osećati se umorno?

– To je situacija u kojoj se budimo letargični i umorni, oslanjamo se na kafu i želimo da što pre završimo dan i da se vratimo u krevet – kaže dr Keli.

Ako vam to zvuči poznato, čitajte dalje. Neki od vrhunskih stručnjaka otkrivaju svoje trikove protiv umora, koji vam mogu pomoći:

Utonite u san

Ponekad nam nedostaje dobar san. Potrebno je potruditi se se odmorimo oko osam sati. To je najveća je stvar koju možemo da uradimo da smanjimo umor – kaže dr. Keli.

On savetuje da osmislite svoju rutinu odlaska na spavanje u tri koraka:

Prvi korak – ugasite svetla

– Svetlo ima stimulativni efekat na mozak, što smanjuje proizvodnju hormona melatonina koji izaziva san – kaže on.

Plavo svetlo sa telefona i laptopa je posebno štetno za spavanje jer emituje na različitim talasnim dužinama od prirodne svetlosti. Drugi korak je postizanje odgovarajuće temperature kako bi prostorija bila hladna, oko 19 stepeni celzjusa, ali ne previše hladna.

Doktorka Keli kaže: – Hladna soba pomaže u smanjenju telesne temperature, što pomaže pri spavanju. I treće je da isključite zvukove koji ometaju, poput škljocanja radijatora ili saobraćaja napolju.

– Buka je potencijalno najvažniji faktor koji doprinosi lošem okruženju za spavanje – kaže dr.Keli.

Oslonite se na banane

Jedan od najjednostavnijih boraca protiv umora je u vašoj činiji za voće.

– Postoji dobar razlog zašto se banane često nazivaju savršenom užinom za sportiste – one daju trenutni i značajan podsticaj energije, a takođe sadrže i hranljive materije koje poboljšavaju raspoloženje – kaže životni trener Sajmon Aleksander Ong,

– Banane sadrže šećere, vlakna i aminokiselinu triptofan, koja je neophodna za proizvodnju serotonina i melatonina – dve hemikalije u telu koje regulišu raspoloženje i san -objašnjava Ong.

Udahnite miris mentola

Napunite svoje rezervoare energije tako što ćete pre spavanja staviti nekoliko kapi svog omiljenog ulja na maramicu iza radijatora u spavaćoj sobi ili kuhinji.

Kada ujutru uključite grejanje, ulja će zagrejati i ispuniti prostoriju aromom koja podiže energiju.

9 SIMPTOMA RAKA PLUĆA: Neki od njih su potpuno atipični i to često otežava dijagnozu ove opake bolesti

Vežbajte bar pet minuta

Vežbanje može zvučati kao bizaran predlog za one koji se osećaju umorno, ali ulazak u jednostavnu rutinu će vam dati podsticaj.

– Pet minuta vežbanja tokom dana je sve što vam je potrebno da povećate nivo energije – kaže Ana Kemkin, životni trener na platformi „Goldster“.

– Čak i nekoliko minuta joge ili šetnje u okolini vašeg doma može pomoći -objašnjava ona.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter