Izvor: zadovoljna
11.09.2023 u 17:40
0

DOKTOR GABOR MATE OBJAŠNJAVA: Evo šta znači „ne postoje deca s istim roditeljima“

Doktor kojeg Đokovići dovode u Srbiju, objašnjava zašto braća i sestre obično budu potpuno različiti

Dr Gabor Mate je jedan od najboljih svetskih govornika i autora bestselera, veoma je tražen zbog svoje stručnosti po pitanju više tema koje uključuju traumu, zavisnost, stres i uticaj prevencije na pravilan razvoj ličnosti, ali su mu fokusi u okviru svega toga i roditeljstvo i vaspitanje dece. On će uskoro biti gost Srbije na poziv Fondacije Novak Đoković. Pitanje da li nas određuje priroda ili pak vaspitanje intrigira ljude otkako filozofiramo o svom postojanju.

Šta nas čini onim što jesmo? Koliko su naše ličnosti i sklonosti proizvod naše genetike, a koliko vaspitanja ili uticaja sredine?

Svako ko je odgajao više od jednog deteta može potvrditi činjenicu da deca nisu samo prazne table – svako ima svoju urođenu ličnost. I svako ko je video braću i sestre od istih roditelja i iz iste kuće zna da deca mogu doći iz istog okruženja i ispasti potpuno različita.

Neki mogu uočiti kako se braća i sestre razlikuju i pretpostaviti da su sve te razlike posledica prirode, ali, kako ističe stručnjak za razvoj dece dr Gabor Mate, nije samo ličnost ono što čini razliku.

pixabay

„Ne postoje deca koja su odgajana u istoj porodici“, rekao je Mate Daliji Kurc, voditeljki podkasta. „Ne postoji dvoje dece koja imaju iste roditelje.“Mate je potom pitao voditeljku da li ona ima braću i sestre, a ona mu je odgovorila da ima i mlađu i stariju braću i sestre.

NAUKA DALA ODGOVOR: Evo u kom mesecu se rađaju najbolji đaci

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter