Izvor:
04.03.2017 u 10:41
0

Koliko je potrebno vremena da se žena oporavi od porođaja? ODGOVOR ĆE VAS OSTAVITI BEZ REČI!

Verovanje da je šest nedelja dovoljno da se žena oporavi od porođaja, nije ni približno istini, pokazalo je novo istraživanje. Naučnici su izračunali koliko vremena je zaista potrebno da se žena fizički i psihički potpuno oporavi od trudnoće i taj broj je značajno veći.

Doktorka Džuli Vrej sa Salford univerziteta u Velikoj Britaniji i njen tim utvrdili su da je ženi potrebno godinu dana da bi se u potpunosti oporavila od porođaja. Do tog zaključka došlisu nakon razgovora sa grupama žena koje su se porodile dva do sedam meseci ranije.

Trudnoća, iako je najlepši period u životu jedne žene, istovremno je i veliki šok za njeno telo. Njeni organi se pomeraju, a doživljava i velike hormonalne promene. Takođe, moderne žene su pod velikim pritskom zbog posla i izgleda.

Do pre nekoliko godina, mame su mogle više da se oslone na podršku porodice i čuveni “baka servisa” kada su u pitanju obaveze oko bebe, posebno ako je prvi porođaj u pitanju. Kako se promenio i ubrzao način života, tako i žene brže ostaju same sa detetom. Takođe, danas porodilje sve brže izlaze iz bolnice. U Velikoj Britaniji, čak, neke bolnice otpuštaju mame i bebe šest sat nakon porođaja.

Vođa studije, doktorka Džuli Vrej naglašava da je reč o jako pogrešnoj praksi i da bi mame trebalo da ostanu u porodilištima duže kako bi se vies odmorile i pripremile za obaveze koje ih očekuju po povratku uči sa bebom.

Takođe, u zapadnim zemljama, porodiljsko bolovanje je sve kraće, a neretko i same majke žure da se vrate na posao da ne bi izgubile svoje mesto u firmi ili čak posao.

Na sve to treba dodati i sve agresivniji pritisak medija da se žena što pre vrati u formu. Istraživači su posebno naglasili da fotošopirane fotografije slavnih žena koje su se porodile nekoliko nedelja ranije, a izgledaju bolje nego pre trudnoće, na obične žene deluju krajnej negativno i stavraju dodatni pritisak.

Izvor: zena.blic.rs
Foto: Twiter/Chicolico Kidswear

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter